(1. laxrom 2. sikrom)
Latin: Salmonidae
1.trout roe 2. powan roe sikrom = cleaned and salted roe from trout and powan
1. œufs de truite 2. œufs de lavaret = œufs de trout et lavaret nettoyés et salés
1. uova di trota 2. uova di laverello = uova di trota e laverello pulito e salato
1. Lachsrogen 2. Renkenrogen = gereinigter und gesalzener Rogen von Lachs und Renken
1. huevas de trucha 2. hueva de lavareto = huevas de trucha y lavareto limpias y salada
Forellrom är rom från olika laxfiskar, med andra ord a) laxrom eller b) sikrom. Forell är inte ett namn på någon fiskart, utan ett samlingsbegrepp (läs mer > Om laxfiskar, foreller). På samma sätt som med löjrom tvättas, avvattnas och lättsaltas rommen. En ganska arbetsam process. Forellrom är rödare och kornen är större jämfört med löjrom.
Fryst rom bör tinas långsamt i kylskåp i två dygn. Är rommen för blöt låter man den rinna av i en sil när den är tinad. Låt stå så över natt i kylskåp för att "torka".
SÅ ANVÄNDS FORELLROM
Rommen serveras naturell, vanligtvis med gräddfil och lök som tillbehör, eller som smaksättare i fisk- och skaldjurssåser. Forellrommens kraftigare smak, lägre pris och större korn gör den mer lämplig som smaksättare än löjrommen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04