(styckningsschema lamm, styckdelar lamm, PS: Bilden är lite missvisande. En lammkropp är betydligt smalare, i synnerhet utan ull.)
Lamm väger inför slakt 25-60 kilo beroende på ålder. Dilamm 25-30 kilo (slaktvikt 13-15 kg) och är då 2-3 månader gammal. Vårlamm 35-40 kilo (slaktvikt 16-20 kg) vid 4-5 månaders ålder. Höstlamm 45-60 kilo (16-22 kilo) efter 5-7 månader. Vinterlamm upplever 8-12 månader och har då samma vikt som höstlamm trots högre ålder på grund av inomhusvistelse och vinterfoder (läs mer > Om fårkött, lammkött och köttkvalité). Lamm och får kan styckas anatomiskt på samma sätt som ko (se > Styckning nöt), men eftersom djuret är mindre styckas den oftast i delar med fler sammanhängande muskler. Läs mer, se film > Grovstyckning lamm. Läs mer om styckdetaljer, se högerkolumnen.
PS: Bilden är lite missvisande. En lammkropp utan ull är betydligt smalare.
Slaktvikt: Direkt efter slakt grovstyckas djuret på slaktplatsen. Blodet tappas, magen rensas ur på inälvor, huvud och fötter/underben skärs bort (läs mer > Grovstyckning lamm). Det som finns kvar av lammet utgör cirka 45% och är det som uppfödaren får betalt för. Vid detaljstyckning försvinner ytterligare cirka 5% av lammets levandevikt. Läs mer > Om kött.
Framdelskött:
Mittdelskött:
Bakdelskött:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02