Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen
lamb chump, top sirloin. Styckdetaljer se > Engelsk eller USA-styckning lamm
selle de gigot d´agneau. Styckdetaljer se > Fransk styckning lamm
scamone di agnello. Styckdetaljer se > Italiensk styckning lamm
Lammhüfte, Schlussbraten. Styckdetaljer se >Tysk eller österikosk styckning lamm
silla de cordero. Styckdetaljer se > spansk styckning lamm
Lammrostbiff är den översta delen av lamkylen (bakdelen), det vill säga musklerna på var sida närmast ryggslutet. Det är en fin liten köttbit som är både mör och smakrik. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SORTERING LAMMROSTBIFF (styckdelar)
Rostbiffen styckas ut från lammkylen, med eller utan kappa (skinn). Det är en liten styckdel överst på bakdelen bakom sadeln. I andra länder brukar även den bakersta delen kallad rumpstek medfölja vilket ger ett större köttstycke med flera muskler (se recept > Lamb sirloin roast, pestopanerad stor lammrostbiff med rumpstek). Läs mer > Grovstyckning lamm.
VIKT OCH PORTIONSVIKT LAMMROSTBIFF
En lammrostbiff väger runt 250 gram styck utan fettkappa, 3-4 centimeter tjock. Med kappa cirka 300 gram. Viktminskning vid rosa-medium stekt 20-25%. Behåll fettkappan på under stekning även om den inte äts. Den skyddar köttet mot uttorkning och ger extra smak.
Norm rostbiff | Råvikt | Rens | Ätbart | Tillagning | Tillagat | Kappa, fett | Kött | Portioner |
Utan fettkappa | 250 g | 0% | 250 g | -25% | 185 g | 0 g | 185 g | 1,3 |
Med fettkappa | 300 g | 0% | 300 g | -20% | 240 g | 40 g | 200 g | 1,5 |
Portionsberäkning: Beräkna knappt 200 gram råvara utan fettkappa per portion, vilket ger cirka 140 gram tillagad köttvikt och minst 200 gram med kappa.
SÅ ANVÄNDS LAMMROSTBIFF
Lammrostbiff passar bäst att ugnstekas eller grillas. Kan stekas hel i panna om inte för stor, alternativt skivad. Rostbiff med fettkappa ger extra smak åt köttet och kan knaperstekas. Läs mer, så lagas lammrostbiff.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-12