Sabrering ¤

Sabrering ¤

(sabrering = konsten att öppna champagne med en sabel)

Engelsk översättning sabrage = the art of opening champagne with a saber

Fransk översättning sabrage = le art d´ouvrir le champagne avec un sabre

Italiensk översättning sabrage = l´arte di aprire lo champagne con la sciabola

Tysk översättning Sabrieren = die Kunst Champagner mit einem Säbel zu öffnen

Spansk översättning sableado = el arte de abrir champán con un sable

Konsten att öppna champagne är en fråga om det skall ske ståndsmässigt eller "till vardags".

Sabrering innebär att man slår av korken och toppen på en champagneflaska med en sabel. Kanske inte rekommendabelt, men ståndsmässigt. Passande klädsel är kosackuniform och elegantast är sabrering sittandes på häst. Viss träning rekommenderas. Den som vill veta mer och känner behov av att införskaffa ett svärd bör besöka hemsidan Sabre à Champagne via länk nedan. Simpla människor kan läsa mer om champagneöppning på > Champagneöppnare.

Historik: Det finns många teorier om sabreringens historia. Alla börjar någon gång under 1800-talets första hälft. Den troligaste är att ryska kosacker påbörjade traditionen. Efter Napoleons fall 1814 rörde sig många ryssar i Champagne. Sittandes till häst högg de av korken med sabeln. Inget tjafs där inte. Sabrering kan ses som en förlängning av traditionen där man efter att ha druckit tsarens skål krossar glaset.

Metod: Flaskan hålls i ena handen i 45 graders vinkel uppåt och svärdet i den andra med den vassa sidan av bladet framåt. Bladet läggs an mot flaskan. För bladet snabbt och bestämt längs flaskhalsen och när den träffar halsens kant kommer glaset att spricka och korken tillsammans med toppen av flaskhalsen flyger iväg. Eftersom det finns tryck i flaskan som sprutar ut en del av vinet, är risken för att få ner glas i flaskan nästan obefintligt.

Säkerhet: Olyckor kan förekomma, speciellt om flaskor med klenare glas används. Ta alltid av folien från korken, annars kan glasskärvor sprutas mot sabreraren eller folk i omgivningen. Sabreraren bör använda en linneservett eller en handske i den hand som flaskan hålls, tills dess man fått upp den rätta tekniken genom trägen övning. Se till att din publik står bakom dig, korken kommer att flyga iväg och kan träffa någon.

Mousserande viner som inte är framställda enligt den traditionella champagnemetoden har ofta för klent glas och kan därför spricka när man sabrerar dem. Bäst fungerar alltid äkta champagne (rätt även ståndsmässigt).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-09