(emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel)
1. emulsifier 2. stabilizer 3. thickener
1. émulsifiant 2. stabilisateur 3. épaississant
1. emulsionante 2. stabilizzatore 3. addensante
1. Emulgator 2. Stabilizer 3. Verdickungsmittel
1. emulsionante 2. estabilizador 3. espesante
Hållfastheten i en vara kan påverkas med naturprodukter t.ex. stärkelse (potatismjöl, arrowrot, majsstärkelse). Potatismjöl används bl.a. till att stabilisera matkorvar som falukorv för att inte korven skall vara en sladdrig massa. Hållfastheten kan också påverkas med kemiskt modifierade substanser (livsmedelstillsatser) som måste varudeklareras. "Konsistengivare" är en beteckning för en grupp livsmedeltillsatser. Läs mer > Tillsatta konsistensgivare.
Konsistensgivare används industriellt främst i hel- och halvfabrikat avsedda för direkt konsumtion eller i såser, efterrätter, konfektyrer, konditorivaror, sylt och marmelad. Konsistensgivare anges med namn och/eller E-nummer på förpackning. Konsistengivare är av tre slag.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-10