(konserveringsmedel, 1. natriumbensoat, C7H5O2Na 2. kaliumsorbat, CH3CH 3. askorbinsyra, C6H4O2(OH)4 4. citronsyra, C6H8O7 5. vinsyra, kaliumvätetartrat, C4H6O6 6. vinsten, kremortartari, kaliumvätetartrat, KC4H5O6 7. alun, kaliumaluminiumsulfat, KAl(SO4)2·12H2O)
preservative 1. sodium benzoate 2. potassium sorbate 3. ascorbic acid 4. citric acid 5. tartaric acid 6. cremor tartari, potassium hydrogen tartrate 7. potassium aluminum sulfate
conservateur 1. benzoate de sodium 2. sorbate de potassium 3. acide ascorbique 4. acide citrique 5. acide tartrique 6. hydrogénotartrate de potassium 7. sulfate de potassium et aluminium
conservante 1. benzoato di sodio 2. sorbato di potassio 3. acido ascorbico 4. acido citrico 5. acido tartarico 6. tartrato di potassio 7. solfato di potassio e alluminio
Konservierungsmittel 1. Natriumbenzoat 2. Kaliumsorbat 3. Askorbinsäure 4. Zitronensäure 5. Weinsäure 6. Kaliumwasserstofftartrat 7. Kaliumaluminiumsulfat
preservativo 1. benzonato de sodio 2. sorbato de potasio 3. ácido ascórbico 4. ácido cítrico 5. ácido tartárico 6. tartrato de hidrógeno de potasio 7. sulfato de potasio y aluminio
Konserveringsmedel används för att bevara en varas egenskaper och förlänga dess hållbarhet genom att motverka mögelbildning, jäsning och uppkomst av toxiska (giftiga) ämnen (läs mer > Matförgiftning). Med "konserveringsmedel" avses som regel syntetiskt framställda medel, men även salt (insaltning), socker (insockring), ättika (surgörning) och matolja är naturliga konserveringsmedel med konserverande effekt (se högerkolumnen). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
KONSERVERING FRUKT OCH BÄR
Konserveringsmedel förekommer både som pulver och i flytande form. De har olika effekt på olika mikroorganismer och behöver därför ofta kombineras för att uppnå önskad effekt. Inom industrin används allehanda kemiska smedel (läs mer > Konserveringstillsatser), men i hemmen är användandet mer begränsat. Bensoesyra (läs mer > Bensoat), som förekommer naturligt i lingon och hjortron, är vanligast använt i form av natriumbensoat. En annan är sorbinsyra (E200) som förekommer naturligt i rönnbär, men i hemmen används vanligen kaliumsorbat i stället. Andra syror används också som askorbin- och citronsyra. Förr användes till exempel vinsyra, vinsten och alun, men konserveringseffekten är låg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05