(1. inläggning = matvara i ättikslag, saltlag 2. marinera = kött, (fisk) marinad 3. macerering = frukt i sockerlag, eftermarinering, dubbelmarinering)
1. to pickle = food in vinegar/brine 2. marinate = meat, fish in marinade 3. macerate = fruit in syrup/alcohol
1. marinage au vinaigre, saumure 2. mariner = viande, poisson en marinade 3. macérer = fruit au sirop/alcool
1. sottaceto in aceto, salamoia 2. marinare = carne, pesce in marinata 3. macerare = frutta sciroppata, alcool
1. Einlegen = Essen in Essig, Salzlake 2. marinieren = Fleisch, Fisch in Marinade 3. mazerieren = Obst in Sirup, Alkohol
1. escabechar = comida en vinagre, salmuera 2. marinar, adobar = carne, pescado en adobo 3. macerar = fruta en almíbar, alcohol
Inläggning, marinering och macerering innebär att lägga vara i en lag - saltlag, ättikslag, sockerlag med mera. Begreppen är inte helt entydiga och används lite om vartannat, "Inläggning" är mer allmängiltigt medan marinering och macerering är mer specifika. Ursprungligen olika sätt att konservera mat, smaksättningen fick man på köpet.
INLÄGGNING
Inläggning innebär att att man lägger en vara (fisk och grönsaker) i en lag, vanligen i 1-2-3-ättikslag (läs mer > Ättika, ättiksyra). Det är ett sätt att långtidsförvara, men numera främst för smakens skull.
Varning: Det är viktigt att följa tillförlitliga recept vid inläggning och i synnerhet vid inläggning av sill som sparas länge, vilket annars kan utveckla livshotande gifter (toxiner) och andra obehagligheter. Läs mer > Matförgiftning.
MARINERING
Marinera innebär att lägga vara i en smakrik marinad, främst kött, ibland fisk och skaldjur) Kött korttidsmarineras för smakens skull och långtidsmarineras i avsikt att bevara eller för att möra mat. Det förekommer att fisk korttidsmarineras, vilket då sker för att smaksätta varan, men det vanligaste är dock att man "lägger in" fisken till exempel sill. Ordet "marinera" från italienskans marinare med samma innebörd, som i sin tur kommer från latinets marinus = hav. Marinera syftar på "att ge havssmak åt något" vilket man fick genom inläggning i salt, ättika med mera.
Marinering kött skall ske kallt (+4°C) och köttet bör vändas några gånger under marineringstiden (läs mer > Så marineras kött). Restauranger kan använda lakespruta för att spruta in marinaden i köttet vilket ger kortare marineringstid och jämnare smakfördelning.
Eftermarinering: Som framgått ovan är det ibland effektivare att marinera sent med en glaze, men att marinera efter tillagning är också ett sätt att få smak på köttet. Cellstrukturen är förstörd och köttet absorberar smakerna väl. Framför allt magert kött lämpar sig att eftermarinera och då blir också sås överflödigt. Undvik därvid större mängder salt och syra i marinanden, vilket kan ge överkryddning, samt påverka smak och konsistens. Färdigstekt tjälknöl kan med fördel efterkryddas i en svag socker- och saltlag i några timmar. Het lag ger mestadels största smakutbyte. Enklast och mest ekonomiskt är att efterkrydda i dubbla plastpåsar i stället för i skål. Lag kan också skedas över köttet inför servering.
Dubbelmarinering innebär att marinera såväl före som efter tillagning av varan. Dubbelmarinerad oxfilé är en klassiker men annat kött kan också dubbelmarineras.
Marinering fisk och skaldjur: Fisk och skaldjur kan direktmarineras inför måltiden för att smaksättas. I Peru, Ecuador och Mexiko marinerar man rå färsk fisk med syrliga citrusjuicer (läs mer > Om ceviche). Fisk och skaldjur behöver inte möras och långtidsmarineras därför inte. Marinera efter eget önskemål liknande köttmarinering, det vill säga med syrlig vätska ofta med vitvin, matolja, aromatiska grönsaker och kryddor. Tänk på att en kraftig marinad lätt dödar fiskens finstämda smak. Det är därför ganska ovanligt att man marinerar fisk och skaldjur. Läs mer > Så marineras fisk.
MACERERING
Macerering macerera (lat. macero = göra mör, fr. macérer = blötlägga) är ett ganska okänt begrepp i Sverige, i stället brukar man använda "inläggning" som synonym. Macerering är motsvarande begrepp för frukt som marinering är för kött, alltså lägga frukt i sockerlag eller i alkohol som vin, likör och cognac. En form av konservering ( läs mer > Om insockring). Som regel kokas frukten i sin lag varvid fruktsaft tränger ut i spadet och socker in i frukten (se recept > Ingefärsinkokta plommon, läs mer > Om inkokning, aladåb). Macerera är också ett begrepp i köttbranschen, ett sätt att rensa kött från skelettdelar (läs mer > Stycka kött).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-12