(bakpulverbröd, bakpulverdeg, hastdeg, hastbröd)
Bakpulverbröd brukar avse småkakor (läs mer > Om småkakor), sällan matbröd. Att baka matbröd med bakpulver eller bikarbonat/hjorthornssalt (läs mer > Bakpulver o.d.) är inte lika vanligt. Klassiskt är scones och vanligast är matbröd bakat med filmjölk eller yoghurt. Att baka matbröd med bakpulver ger ett kompakt mäktigt bröd, i synnerhet scones, inte så luftigt som jäsdegsbröd. Det är emellertid det enklaste och snabbaste sättet att baka matbröd och kallas också att baka med hastdeg. Degen skall inte knådas eller jäsas, utan så snart bakpulvret blandats ut med övriga ingredienser skall det in i ugnen. Perfekt i husvagnen, båten eller fritidshuset om man har tillgång till ugn. Ingredienserna kan blandas i förväg, sedan tillsätter man bara bakpulver och fil eller yoghurt. Schuss in i ugnen, klart på en timme. Det är inte heller så noga med ingrediensmängderna, man kan ta lite av varje som man råkar ha.
Scones är klassiskt engelskt vitt matbröd bakat på vetemjöl, mjölk, smör, bakpulver och salt. Brödet formas som plattrunda bullar. Engelska scones förekommer i många varianter. Scones bör ätas nybakat, fortfarande ugnsvarmt och på engelskt vis med clotted cream ("klumpad grädde") och lemon curd (citronkräm). Läs mer > Om scones.
Ingredienser filmjölksbröd
Baka filmjölksbröd
Svårare än så är det inte.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11