(Ugnsstekta grönsaker, gratinerade grönsaker, grönsaksgratäng, färserade grönsaker, Tillagningstider grönsaker i ugn)
Grönsaker kan med fördel stekas eller gratineras i ugn. Lämpliga grönsaker att steka är bl.a. tomater, aubergine, okra, squash, paprika och chilifrukter, fänkål, majs, lök av alla de slag, vissa kålsorter, samt allehanda färska bönor. Som ingrediens i gratänger kan det mesta ingå utom sallat. Grönsaker tillagas i ugn på följande sätt.
Ugnstemperatur & tillagningstid: Grönsaker och gratänger i ugn tillagas som regel i hög värme (200-225°C), dvs gratineras för att få brun yta. Tillagningstid större grönsaker och grönsaksbiffar 15-20 minuter, gratänger 20-45 minuter. Täck med aluminiumfolie och sänk värmen om ytan är på väg att bli för bränd. Stora grönsaker som behöver genomstekas t.ex. hel lök tillagas längre tid (30-60 minuter) på lägre värme (150-180°C).
Recept tillhörande detta kapitel:
Huvudrätt > Sallader, gröna rätter > Grön rätt i panna/ugn
Huvudrätt > Köttfärs > Köttfärs i ugn, grilla
Till maten > Grönt till maten > Grönt i ugn
Receptexempel se nedan.