(Portionsberäkning grönsallad)
Grönsaker är som regel båda godast och nyttigast om de äts råa. Vid all matlagning förstörs eller försvinner en hel del av nyttiga vitaminer och mineraler. För övrigt kan grönsaker kokas, stuvas, stekas, gratineras, grillas, friteras och bräseras. Läs mer under respektive tillagningssätt enligt innehållsförteckning.
Allmänna förberedelser
Sallader: Förbered salladen så sent som möjligt före måltiden. Olja på sallatsblad får cellerna att kollapsa efter ett tag, sallaten blir sladdrig och soggig. Finfördela grönsaken, men undvik allför små bitar vilket kan medföra förlust av vitaminer. Sallatsblad kan med fördel rivas i mindre bitar. Pressa gärna citronsaft över salladen vilket bevarar fräschör och vitaminer. Vissa grönsaker t.ex. bönor kan med fördel blancheras/förvällas eller lättstekas i smör och sedan tillsättas i salladen.
Portionsberäkning grönsaker
Text ej klar, fortsättning följer.