(1. långpanna, ugnspanna, ugnsplåt, bleck 2. bakplåt, kapsel, 3. ugnsgaller 4. brödgaller, självösande ugnspanna)
1. oven plate 2. baking sheet 3. oven grid 4. cooling grid
Långpanna (ugnspanna, ugnsplåt, bleck) följer alltid med ugnen när den köps, men dessa håller inte alltid så hög kvalitet. En dålig plåt slår sig och all vätska hamnar då i ena hörnet, medan resten blir bränt. En bra panna är styv och tung. Pannor tillverkas i olika material, ofta emaljerade eller tillverkade i "non-stick-material". Pannor i olika storlekar är bra att ha. Ugnspannor förekommer med hög eller låg kant. Inom restaurangnäringen benämns långpannor för "bleck". En långpanna i hemmen är vanligtvis på insidan 30 x 36 centimeter.
Bakplåtar skall ha en liten vinklad kant, dvs vara plattare än vanliga ugnsformar, men liksom dessa vara styva och tunga för att inte bli skeva. Materialet som kan vara av förtennat stål, eller "svartplåt", skall ha god värmeledningsförmåga. Bakplåt med kant benämns på bagarspråk för "kapsel".
Brödgaller är ett galler med "fötter" för att ge luft under varan som skall svalna. Tillverkas i rostfritt stål. Med ugnen medföljer alltid någon form av ugnsgaller som kan användas, men för den som bakar mycket är ett extra galler att rekommendera. Ömtåliga bakverk kan deformeras av gallret. Lägg i så fall först på ett smör- eller bakplåtspapper.
ANVÄNDNING
En långpanna används som form till matlagning i ugn, eller som droppuppsamlare under t.ex. en stek på galler. Djupa pannor behövs till kött och fisk, medan grunda är bra till grönsaker och bak.
Tips: Är plåtytan för stor för det man skall laga kan man bygga en avdelar med hjälp av aluminiumfolie.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-07