(odla alfagroddar, odla böngroddar, odla fenugreekgroddar, odla linsgroddar, odla lökgroddar, odla rödbetsgroddar)
Groddar är frön som groddats, dvs fröet har börjat gro. En grodd är växtens embryo, dvs förstadium. De är oftast vita minitrådar med fröet kvar i ena änden. När grodden fått växa lite mer blir det ett skott (en utskjutande växtdel), som vanligtvis är grön, en kort eller halvlång tunn stjälk med blad i toppen (läs mer: Om groddar & skott). Att grodda skiljer sig väsentligt från att odla skott (se: Odla skott). Vid groddning används bara vatten, för att odla skott behövs jord som fröna planteras i.
Hälsa: Groddar är protein- och vitaminrika och anses allmänt vara nyttiga. Var emellertid noga med att skölja och förvara groddar enligt anvisning. Groddar är en känslig färskvara med kort hållbarhet. De jäser och möglar lätt. Kontrollera fräschör och datum på köpegroddar. Enligt EFSA (European Food Safty Authority) juni 2011: Export från Egypten av bockhornsklöverfrön (fenugreekgroddar) kan ligga bakom ehec-utbrotten i Tyskland.
SÅ ANVÄNDS GRODDAR
Groddar liksom skott används som smaksättare på smörgåsen eller i salladen. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser m.m. och bör då tillsättas sent i anrättningen för att behålla form, smak och vitaminer.
Hållbarhet & förvaring: Kort hållbarhet, max 3-4 dagar. Bäst är att äta dem nyskördade. Förvaras i öppen plaspåse i kylskåp max 8°C. Skölj dem varje dag och före användning.
GRODDA SJÄLV (allmän anvisning)
Välj i första hand mungbönor, alfalfafrön, eller gröna linser som inte behöver kokas före groddningen. Sojabönor, kikärter m.fl. ärter innehåller lektiner, ett protein som motverkar näringsupptag och kan ge magsmärtor. Dessa måste kokas i fem minuter före konsumtion. Det finns speciella groddburkar (se > Groddburkar).