Johannesört

Johannesört

(äkta johannesört, johannisört, mansblod = krydda, ibland olämplig ihop med medicin, hirkum pirkum, pirkumolja)

Latin: Hypericum perforatum

Engelsk översättning St. Johns wort, carobs = herb, sometimes inappropriate in conjunction with medicine

Fransk översättning millepertuis = herbe, parfois inappropriée en conjonction avec la médecine

Italiensk översättning iperico = erba, a volte inappropriata in combinazione con la medicina

Tysk översättning Johanniskraut = Kraut, manchmal ungeeignet in Verbindung mit Medizin

Spansk översättning hipérico = hierba, a veces inapropiada junto con la medicina

Johannisörter är arter i släktet Hypericum i familjen johannesörtsväxter. De är fleråriga örter, som hör hemma i norra halvklotets tempererade områden och på högre nivåer i tropiska berg. De har motsatta, hela och helbräddade blad, och de gula blommorna sitter i flock- eller klaselika knippen. Frukten är en sprickkapsel. Till släktet förs bl.a. bergjohannesört, dvärgjohannesört, fyrkantig johannesört, hedjohannesört, luden johannesört, olympisk johannesört, turkisk johannesört och äkta johannesört.

Äkta johannesört är en flerårig växt som blir runt halvmetern hög med gula blommor. Mosar man blommorna kommer det ut en röd saft (pirkumolja), som gett örten dess namn mansblod, syftande på Johannes döpare. I folkmedicinen har johannesörten utnyttjats till allt från medel mot förstoppning och läkning av skärsår till att driva ut onda andar.

Hälsa: Man har länge ansett johannesörten vara ofarlig, men växten kan vara farlig i kombination med annan medicin som kan slås ut. Varning m.a.o.

Odla: Den är lättodlad och växer vild i Sverige. Både sol och halvskugga går bra.


SÅ ANVÄNDS ÄKTA JOHANNISÖRT

Johannesörtens blommor används bl.a. till kryddning av brännvin (pirkumbrännvin), som brukar kallas Hirkum Pirkum. Smaken kan påminna om medicin. Snapsen blir röd till färgen, mer intensiv ju fler blommor som används. Hirkum pirkum tillverkas vanligen av brukaren själv. Ett litet bränneri i Tyskland tillverkar Hirkum pirkum. Av bladen gör man också te som anses hälsosam.

Egen Hirkum Pirkum: Vill man krydda själv plockar man 1 dl blomknoppar utan gröna blad. Lägg dem i en burk och tillsätt 2 dl okryddat brännvin. Sätt på lock och skaka om. Låt stå mörkt och svalt några dagar upp till en vecka tills färgen är djupt röd. Sila sedan bort bladen. Fyll på med brännvin till lagom smak enligt eget tycke, mellan 1/2 till 1 liter.