Halvgrönt te, oolong

Halvgrönt te, oolong

(semioxiderat te, halvoxiderat te, ball rolled oolong, strip oolong, formosate, Wu Long Cha, Wu Long Tea, yancha, klippteer)

Engelsk översättning oolong, semi oxidised tea, semi fermented tea

Fransk översättning oolong, thé semi fermenté

Italiensk översättning oolong, tč semi fermentato

Tysk översättning Oolong, halb fermentierter Tee

Spansk översättning oolong, té semi fermentado

Oolong även kallat halvgrönt te, är en te som fått oxidera mer eller mindre (15-85%), en mellanform mellan grönt och svart te. Lätt oxiderat liknar det grönt te i färg och smak och vid högre oxidation närmar det sig alltmer mot det svarta teet. Bladen brukar vara lite större än bladen till grönt te. Dessa soltorkas lätt, för att sedan rullas eller skakas försiktigt så att bladen skadas lätt i kanterna, varvid oxidationsprocessen sätter igång. När önskad oxidationsnivå uppnåtts avbryts processen genom upphettning av bladen (läs mer > Tillverkning te).

Uppkomst: Oolong sägs ha sin uppkomst från Wu Yi-bergen i Fujian-provinsen i sydvästra Kina (se > Fujiante, Kina). Tetypen förekommer numera även i andra regioner och i andra länder. Tebladen rullas till små kulor (ball rolled oolong) eller så behålls bladen som de är (strip oolong). Jämför med "gunpowder" som också är kulformat grönt te eller oolong (se > Gunpowder tea, Kina).

  • Kinesiskt oolongte (Wu Long Cha = "svart drake") produceras främst i provinserna Fujian (Anxi och Wuyi) och Guangdong i sydöstra Kina. Teerna från Anxi är speciellt kända för att vara gröna, lågoxiderade och orostade, till exempel Tie Guan Yin (se dito). Wuyi-teer är i stället kända för att vara mörka, starkt oxiderade och rostade. Där talar man om Si Da Ming Cong (= de fyra stora) vilka är Da Hong Pao (se dito), Shui Jin Gui, Tie Luo Han och Bai Ji Guan. Guangdong är främst känt för tesorten Dan Cong (se dito), med sina toner av blommor och frukt.
  • Taiwanesiskt oolongte (Formosate): Oolong är speciellt uppskattat i Taiwan och landet svarar för runt 20% av världsproduktionen av sådant te. Teer i Taiwan benämns ofta "Formosa" vilket var det tidigare namnet på ön. En klassisk Taiwan Oolong har frisk, lätt fruktig, blommig doft och smak. En känd formosavariant heter Dong Ding (se dito).
  • Andra länder: Oolong produceras även i Vietnam, Thailand, Indien, Nepal med flera länder.

Omvandling torra oolongblad: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl. 1 tsk = 1,5 gram.

Omvandling torra oolongkulor: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl. 1 tsk = 2,5 gram.


SÅ ANVÄNDS OOLONGTE

Teet kan drickas för sig, men används ofta till maten i asiatiska länder. Mörka, kraftigt oxiderade oolongteer passar bäst till robust mat som vilt eller curryrätter, på likande sätt som rödvin. Lätt oxiderade oolongteer med nötig, krämig smak passar bättre till söta och krämiga efterrätter. Tack vare oolongteernas variationsbredd kan de passas ihop med all slags mat. Prova gärna olika oolong-teer för att testa dina smaklökar.

Allmänt: Skölj helst tebladen hastigt i hett vatten innan bryggning. Vad som här sägs avser oolong i allmänhet, men variationen är stor beroende på oxidationsgrad. Högre oxideringsgrad = högre temperatur och längre bryggtid.


Bryggning blad ("western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 85-95°C (hett vatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 1,5 minuter (3 gånger påtår ā 0,5 minuter) Läs mer > Tillagning te.

Bryggning kulor ("western style"): 1,5 tsk per tekopp (3,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 95°C (hett vatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (4 gånger påtår ā 0,5 minuter) Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning blad ("Easterns style"): 3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 85-95°C. Dragningstid 10 sekunder (5 gånger påtår ā 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Ceremoniell bryggning kulor ("Easterns style"): 3 tsk (8 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 95°C. Dragningstid 20 sekunder (7 gånger påtår ā 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

Smak: Oolongteer uppvisar stor smakvariation beroende på varierande oxidationsgrad, alltifrån lätta, fräscha och milda teer påminnande om grönt te, till allt mörkare, fruktigare och mustigare teer med viss sötma och ibland med rostade toner.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06