(semioxiderat te, halvoxiderat te, ball rolled oolong, strip oolong, formosate, Wu Long Cha, Wu Long Tea, yancha, klippteer)
oolong, semi oxidised tea, semi fermented tea
oolong, thé semi fermenté
oolong, tč semi fermentato
Oolong, halb fermentierter Tee
oolong, té semi fermentado
Oolong även kallat halvgrönt te, är en te som fått oxidera mer eller mindre (15-85%), en mellanform mellan grönt och svart te. Lätt oxiderat liknar det grönt te i färg och smak och vid högre oxidation närmar det sig alltmer mot det svarta teet. Bladen brukar vara lite större än bladen till grönt te. Dessa soltorkas lätt, för att sedan rullas eller skakas försiktigt så att bladen skadas lätt i kanterna, varvid oxidationsprocessen sätter igång. När önskad oxidationsnivå uppnåtts avbryts processen genom upphettning av bladen (läs mer > Tillverkning te).
Uppkomst: Oolong sägs ha sin uppkomst från Wu Yi-bergen i Fujian-provinsen i sydvästra Kina (se > Fujiante, Kina). Tetypen förekommer numera även i andra regioner och i andra länder. Tebladen rullas till små kulor (ball rolled oolong) eller så behålls bladen som de är (strip oolong). Jämför med "gunpowder" som också är kulformat grönt te eller oolong (se > Gunpowder tea, Kina).
Omvandling torra oolongblad: 1 dl = 30 gram. 100 gram = 3,3 dl. 1 tsk = 1,5 gram.
Omvandling torra oolongkulor: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl. 1 tsk = 2,5 gram.
SÅ ANVÄNDS OOLONGTE
Teet kan drickas för sig, men används ofta till maten i asiatiska länder. Mörka, kraftigt oxiderade oolongteer passar bäst till robust mat som vilt eller curryrätter, på likande sätt som rödvin. Lätt oxiderade oolongteer med nötig, krämig smak passar bättre till söta och krämiga efterrätter. Tack vare oolongteernas variationsbredd kan de passas ihop med all slags mat. Prova gärna olika oolong-teer för att testa dina smaklökar.
Allmänt: Skölj helst tebladen hastigt i hett vatten innan bryggning. Vad som här sägs avser oolong i allmänhet, men variationen är stor beroende på oxidationsgrad. Högre oxideringsgrad = högre temperatur och längre bryggtid.
Bryggning blad ("western style"): 1 rågad tsk per tekopp (2 gram/3 dl). Vattentemperatur 85-95°C (hett vatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 1,5 minuter (3 gånger påtår ā 0,5 minuter) Läs mer > Tillagning te.
Bryggning kulor ("western style"): 1,5 tsk per tekopp (3,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 95°C (hett vatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (4 gånger påtår ā 0,5 minuter) Läs mer > Tillagning te.
Ceremoniell bryggning blad ("Easterns style"): 3 tsk (5 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 85-95°C. Dragningstid 10 sekunder (5 gånger påtår ā 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.
Ceremoniell bryggning kulor ("Easterns style"): 3 tsk (8 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 95°C. Dragningstid 20 sekunder (7 gånger påtår ā 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.
Smak: Oolongteer uppvisar stor smakvariation beroende på varierande oxidationsgrad, alltifrån lätta, fräscha och milda teer påminnande om grönt te, till allt mörkare, fruktigare och mustigare teer med viss sötma och ibland med rostade toner.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06