(1. juice, fruktjos 2. must 3. nektar = ren fruktsaft, druvnektar, apelsinnektar, aprikosnektar, persikonektar, päronnektar, äppemust, päronmust, nypressad juice, färskpressad juice, koncentrerad juice)
Latin: tttt
1. juice, fruit juice 2. fruit must 3. nectar
1. jus, jus de fruits 2. moût de fruits 3. nectar = pur jus de fruits
1. succo, succo di frutta 2. mosto di frutta 3. nettare = puro succo di frutta
1. Juice, Fruchtsaft 2. Fruchtmost 3. Nektar = reiner Fruchtsaft
1. jugo, jugo de fruta 2. zumo, mosto di fruta 3. néctar= jugo de fruta puro
Jos, must och nektar är ren färsk juice, utan någon inblandning av vatten, socker eller något annat. Begreppen juice, nektar, must och saft sammanblandas ofta.
Druvsaft kan vara ren pressad juice, eller saft i någon form vilket då innehåller socker och annat.
FRUKTJOS
Jos (juice, fruktjuice) är pressad saft av frukter utan tillsatser. Om man tillsätter vatten, socker eller annat kallas det dryck eller saft. Namnet juice är engelskt, övertaget från franskans jus i betydelsen köttsaft, spad, fruktsaft och som i sin tur kommer från latinets sås, soppa, spad. Namnet har anammats i svenska språket (juice eller jos), men då i betydelsen pressad saft från frukt eller bär och ibland även om pressad saft från grönsaker eller rotfrukter.
MUST
Must betecknar kraft och fyllighet, till exempel mustig laxsoppa, koka musten ur kött, eller havremust (läs mer > Havremjöl, skrädmjöl). Jämför engelskans mustard = senap. Begreppet must används ofta om vin eller annan fruktsaft ofta som ett mellanled vid framställningen av alkoholhaltiga drycker. Vinmust är pressade druvor som ännu inte börjat jäsa. Det kan också vara saft av frukt (äppel-, päronmust) och bär som förhindrats att jäsa ordentligt och som används som måltidsdryck. Must är i allmänhet svagt alkoholhaltigt. Jul- och påskmust är en svensk uppfinning (läs mer > Om julmust och påskmust).
NEKTAR
Nektar är biologiskt den söta honungssaft som blommor producerar för att attrahera insekter så att dessa ska pollinera (befrukta) blomman. I den grekisk-romerska mytologin är det gudarnas dryck som förlänade ungdom och odödlighet. I litteraturen använd i denna betydelse, en välsmakande "gudomlig" dryck till exempel nektarchampagne = honungsdryck, den svenska nektarn = brännvin, nektarkyss = underbar kyss given av gudomligt väsen. Nektarin = en "mustigare" (fylligare) variant av persika. Den nektar som vi kan köpa i handeln, främst i hälsokostbutiker är inte lika romantisk. Det kan vara utspädd fruktsaft/juice med passerat fruktkött och vanligen sötad med socker. Det finns apelsin-, aprikos-, persiko-, päronnektar och så vidare. Vanligast är druvnektar.
Hälsa nektar: Det kan vara lätt vilseledande att nektar skulle vara nyttigare än juice. Livsmedelsverket har analyserat aprikos-, persiko- och päronnektar. Alla tre innehöll tillsatt socker. Andel sackaros var 5-7%, varav cirka 2% finns naturligt i fruktjuice.
SÅ ANVÄNDS NEKTAR OCH MUST
Nektar och must används som måltidsdryck eller som energidryck. Druvjuice innehåller fruktos (druvsocker), som snabbt absorberas av kroppen och ger snabb energi och är därför populär i sportsammanhang. Blå druvor innehåller anthocyane, ett ämne som inom naturmedicinen anses förbättra cellernas syrtillförsel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-11