(mineralvatten, kolsyrat vatten, bordsvatten)
bottled water, mineral water
l'eau mis en bouteille, eau minérale
acqua in bottiglia, acqua minerale
abgefülltes Wasser, Mineralwasser
agua en botella, agua mineral
Buteljerat vatten kan vara kolsyrat eller icke kolsyrat och smaksatt eller icke smaksatt.
Regler för tillverkning av olika slags vatten:
Miljö: Produktion och transport av buteljvatten är slöseri med miljöresurser när det finns tillgång till rent, rinnande (kran-)vatten, vilket de flesta har i Sverige. Hälften av försäljningen av icke alkoholhaltiga drycker i Europa och USA är kolsyrade. Med hjälp av en så kallad sodastream kan den miljömedvetne enkelt kolsyra sitt eget vatten och spara pengar. För den som gillar smaksatt vatten eller läsk av något slag är det inte lika enkelt att vara miljömedveten, även om man själv på olika sätt kan smaksätta sitt vatten. Som försvar av av köpt vatten, kan man påtala att öl, vin och annan dryck har likartad miljöpåverkan. Bäst är att alltid dricka bra kranvatten (gäller även för hälsa, viktkontroll och god ekonomi).
SÅ ANVÄNDS BUTELJERAT VATTEN
Buteljvatten används naturell eller smaksatt som bordsvatten eller läskande dryck.
Medelsvenssons dryckesvanor (liter/år):
Per capita liter | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Buteljvatten | 5 | 7 | 8 | 11 | +108% |
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12