Tillverkning portvin

Tillverkning portvin

(lagares)

Portvin tillverkas traditionellt genom att druvorna får jäsa i låga öppna stenkar, s.k. lagares. Druvorna fottrampas under flera timmar, varefter man rör om i det häftigt jäsande vinet. Numera jäser man vinet huvudsakligen i rostfria tankar. Jäsningen avbryts när vinet har en alkoholhalt av 6–7 %, genom att man tillsätter sprit som dödar jästsvamparna. Hävid blir mycket ojäst socker kvar i musten, vilket ger vinet dess söta smak.

Druvsorter: Rött portvin dominerar produktionen. Det är också de röda druvor som dominerar i vingårdarna. Tillåtna druvsorter är främst Touriga Nacional, Tinta Barroca, Touriga Francesa, Tinta Roriz och Tinta Cão.

Lagring av portvin sker på ekfat. Förr fick lagringen endast ske nere vid kusten, i staden Vila Nova de Gaia. Argumentet var officiellt att det svalare klimatet ansågs ge vinerna en bättre karaktär, men inofficiellt var det ett sätt för portvinshusen att konkurrensbegränsa. Sedan 1986 är det dock tillåtet för alla att fritt lagra portvin.