(mältning, stöpning, groning, kölning, skrot, mäskning, sötvört, vört, stamvört, öljäsning, konditionering)
Ölbryggning sker i fyra huvudsteg. För att bryggningen skall fungera behöver kornen behandlas i kallt och varmt vatten så att den amylas som finns i kornen sätter igång att omvandla stärkelsen till maltos (läs mer > Amylas).
1. MÄLTNING: Korn > grönmalt > malt
2. MÄSKNING: Malt > skrot > sötvört > vört > stamvört
3. JÄSNING:
Efter mäskning pumpas stamvörten över i jästankar där jäst tillsätts. Val av jäsningsmetod är det viktigaste momentet för ölets karaktär. Ölet kan vara ett färsköl eller moget tack vare att det fått efterjäsa (konditionerats) till exempel på fat eller i flaska.
4. EFTERBEHANDLING: Avser bland annat lagring och tappning.
Läs mer, se högerkolumnen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06