tahini, tahina
tahini, tahina, téhina, tahiné
tahini arabo
Tahina, Tahini, Thahin
tahín, tahini
Tahini är en oljerik sesampasta från Mellanöstern. Pastan har gamla anor och omnämns i en arabisk kokbok från 1400-talet. Ordet tahini betyder mala. Pastan förekommer också i det israeliska köket. Tahini liknar lite grann jordnötssmör, men har bitter, stäv smak. Det är enkelt att göra sin egen tahini, se recept > Tahinipasta (klicka på "recept" till höger om bilden).
SÅ ANVÄNDS TAHINI
Pastan blandas gärna med bönor av olika slag till hummus eller används som smaksättare på olika sätt till exempel i soppor. I Turkiet äter man tahini blandat med en sorts fruktsirap (pekmez) till frukost. I Irak, Libyen med flera länder blandar man pastan med dadlar och/eller dadelsirap till en söt dessert. Den kan ingå i en form av sötsak (halva). Av pastan bakas också små tahinikakor (t.ex. i Israel). I Japan ingår pastan i ett snacks kallat Pocky. Tahini kan man ibland hitta i svenska butiker. Smaken varierar mellan olika sorter. Pastan måste spädas med lite vatten och smaksätts gärna med citron och vitlök. Ingår i den orientaliska taratorsåsen (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-02