Färdig räksallad, skagenröra

Färdig räksallad, skagenröra

Färdig räksallad och skagenröra är en blandning av räkor med majonnäs. Mängden räkor varierar väsentligt. I vartannat fall ingår inblandning av surimi (läs mer > Crabfish) som utfyllnad och ibland ingår inga räkor överhuvud taget. Andra namn förekommer typ Marstrandsröra eller Ishavsröra. Att kalla det räksallad när inga räkor ingår eller när mängden surimi är större än räkor anser Kunskapskokboken vara falsk varubeteckning. Ibland anges som en slags kvalitetsbeteckning att räkorna är "färska" med vilket brukar avses att de inte varit frysta, men kokta är de trots allt. 

  • Räkinnehåll: 0-70%. I delikatessdisken 50-70%. Av övriga är cirka hälften under 20% och hälften 20-50%.  
  • Smak: Mestadels majonnäs- och kryddsmak.
  • Alternativ vara: Hemlagad, enkelt att tillreda.
  • Försäljning: Ett antal varianter i de flesta butiker, ofta eget varumärke.
  • JämförprisMycket högt tillbehörspris. Delikatessdisk 175-400 kr/kg, kyldisk 65-250 kr/kg. Högre andel räkor ger vanligen dyrare pris men inte alltid (t.ex. VegMe Skagen utan räkor kostar över 200 kr/kg). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Förvaras urtagen och kallt. Hållbar cirka 1 vecka. Kan frysas.
Ingredienser och näring: Nedan standardvärden och variation för färdiga räksallader och skagenröror. Dessutom COOP olika varianter på dito som exempel på olika varianter. Dessutom "hemlagad skagen" enligt Livsmedelsverkets databas (nr 2107) som finns i Kunskapskokbokens databas. Se recept > Skagenröra.

Källa: Kunskapskokboken 2022

Ingredienser: Räkor, dock inte i alla. Ofta inblandning av surimi (pressad fiskmassa). Majonnäs eller liknade med ägg. Lite socker och andra smaksättare. Färgämnen, stabiliserings-, konserverings- och surhetsreglerande medel.  

Tips: Blanda din egen skagenröra av skalade räkor och majonnäs. Tillsätt lite socker och andra smaksättare efter behag. Då får man en mindre fettrik röra utan livsmedelstillsatser.

Historia
Skagenröra är ett relativt okänt begrepp i Skagen och Danmark. Det var Tore Wretman som kom på rätten och namnet från början. Tores änka har berättat om bakgrunden. Maträtten kom till 1956 när man kappseglade Skagen Runt i Tores mahognybåt Salta Marina. Tyvärr blev det stiltje och besättningen deppade. Tore ville muntra upp besättningen och svängde ihop en macka med vad han hade. En av kamraterna frågade vad den lilla läckerheten kallades. Tore tittade ut över vattnet med Jyllands nordspets i horisonten och svarade "men kära hjärtanes, det är ju en typisk toast Skagen".

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-01