(gåsleverpastej, paté, konserverad gåslever)
goose liver paté
foie gras d'oie cuit
fegato dell'oca cotto
Gänseleberpaté
paté hígado del ganso
Gåslever från tvångsmatad gås som utvecklat fettlever blir utsökta delikatesser när de tillagas. Läs mer om rå, stekning och kokning av gåslever > Gåslever rå. Vanligtvis köper man färdiglagad gåslever. Det finns Foie Gras d´Oie frais (färsk gåslever) som är lättkokt gåslever i bit eller i form av hela gåsleverhalvor (lobes). Än vanligare är att man köper Foie Gras d´Oie mi-cuit (halvkonserverad gåslever) eller Foie Gras d´Oie conserve (helkonserverad) i glas- eller metallburk. Sådana finns i olika varianter varav Foie Gras d´Oie entier ("hel" gåslever) anses finast. Andra varianter är rätt och slätt Foie Gras d´Oie, Block de Foie Gras d´Oie, Foie Gras d´Oie Truffle, Parfait de Foie Gras d´Oie (minst 75% gåslever) och Paté eller Mousse med minst 50% gåslever. Läs mer > Fet gås- och anklever.
Köptips: Alla matintresserade måste någon gång ha provat denna delikatess. Passa på att köpa några olika burkar, även av anklever (Foie Gras de Canard), vid besök i Frankrike eller Ungern. Nedan finns länk till Cellier du Périgord för den som vill studera sortiment och priser. Fin ren gåslever kostar från cirka 800 kr/kilo och uppåt. Den allra finaste gåslevern med 3% tryffel kostar närmare 1800 kr/kilo (2012). Säljs i burkar från 65 till 400 gram eller mer.
SÅ ANVÄNDS GÅSLEVER
Gåslever serveras kall främst som drinktilltugg eller lyxig förrätt i små portioner, t.ex. på skivat rostat eller mörkt bröd, som sandwich med lite sallat och cornichon till. Förekommer även i lyxiga huvudrätter t.ex. som pålägg på en oxfiléskiva (se recept Tournedos Rossini) eller som bitar i en soppa.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11