(inlagd lök, syltlök, venetiansk lök)
Latin: Allium ampeloprasum var. sectivum
pickled onion, cocktail onion
oignons au vinaigre, oignon borrettana de Vénétie
cipolline sott´aceto
eingelegte Zwiebeln
cebollas en escabeche, vinagre, cebollas borrettane del Vénetio
Till inläggning används minilökar, främst småodlad skalad kepalök (gul och röd lök), men också pärllök (bild ovan t.v.) och den plattrunda borretanalöken som då ibland kallas venetiansk lök. Lökarna odlas mycket tätt i tre månader för att få den lilla runda formen. De läggs in i sur-söt lag av vatten, vinäger/ättika, socker och kryddor.
SÅ ANVÄNDS INLAGD LÖK
Inlagd lök används ofta som tillbehör till kalla och varma kötträtter, i köttgrytor, i sallader, som smörgåsgarnering med mera. Ingår ofta i andra inläggningar. Syltlök kan som annan lök stekas och glaseras (se recept > Bräseras glaserad smålök). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05