(normalvikt, övervikt, undervikt, fetma, Vem blir överviktig? Risker med övervikt, BMI - Body Mass Index, Quetelets index, BAI - Body Adiposity Index, midje-höft-kvot, bukhöjd, Undernärda i världen)
Latin: obesitas, anorexia nervosa
1. underweight 2. normal weight 3. overweight 4. obesity
1. insuffisance pondérale 2. poids normal 3. embonpoint 4. obésité
1. sottopeso 2. peso normale 3. sovrappeso 4. obesitā
1. untergewicht 2. normalen Gewicht 3. Übergewicht 4. Fettleibigkeit
1. bajo peso 2. peso normal 3. sobrepeso 4. obesidad
Normalviktig anses den vara som har en vikt inom ett visst intervall och alla som väger under eller över intervallet brukar anses under- respektive överviktiga. De mest överviktiga benämns feta, lida av fetma. Normalvikten varierar beroende på kön och kroppslängd. Män väger normalt mer än kvinnor och långa väger normalt mer än korta. Klassiskt värdemätare är det så kallade body-mass-indexet, BMI, men det finns andra måttenheter (se nedan).
Världen: Antalet överviktiga och feta mätt med BMI ökar i hela världen och antalet med övervikt är nu fler än underviktiga. Antalet undernärda i världen var 2015 10,6% av världens befolkning, en nedgång från 14,5% 2005. Därefter har kurvan svagt vänt upp uppåt till 10.9% år 2017. Flest undernärda finns i Afrika (20,4%) och främst i mellersta (26%) och östra (31%) Afrika. Asien 11%, Latinamerika 6% och Västvärlden < 2,5%. Produktionen av livsmedel i stort är inte problemet, som för de flesta varor ökar betydligt snabbare än befolkningstillväxten (läs mer > Produktion... (välj vara). Det handlar om ojämn fördelning och naturkrafternas inverkan lokalt. Antalet extrema händelser per år har dubblerats sedan 1990. Torka har störst inverkan på produktion och svält. Läs mer via länk nedan > Food Security and nutrition in the world 2018.
VIKTKLASSNING
VEM BLIR ÖVERVIKTIG?
Här en sammanfattning av "bantningsprofessorn" Stefan Rössners erfarenheter i hans bok Gå ner i vikt (2012).
RISKER MED ÖVERVIKT
Män får bukfett ("isterbuk") som är farligt, medan kvinnor får stussfett ("päronstjärt") som är ofarligt. Förr var det fint att vara fet, vilket ofta också gäller i fattiga länder. Vid viktuppgång skapas nya fettceller, men vid viktnedgång försvinner de inte. De blir bara magrare, mindre fyllda. Den som först gått upp i vikt och sedan gått ner igen har därför svårt att behålla sin vikt på grund av att kroppen eftersträvar att fylla alla celler.
Riskerna med att vara överviktig eller fet är att man kan drabbas av olika sjukdomar. Om man är mycket fet (BMI över 40), är risken att dö i förtid mer än tio gånger så stor som för en normalviktig person.
Viktrelaterade sjukdomar:
Källa: Gå ner i vikt (2012) av Stefan Rössner.
Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03