GI-metoden innebär att man begränsar intaget av kost med högt GI-värde (läs mer > GI-glykemiskt index) vilket i huvudsak är att utelämna snabba kolhydrater som socker i kosten. GI-metoden i Sverige är en av Ola Lauritzson hemsnickrad variant av lågkolhydratkost. Lauritzson hävdar att metoden i första hand är ett sätt att leva, att ha rätt kostvanor och att motionera mycket, men kommersiellt är metoden trots allt inriktad på människors önskan att gå ner i vikt. En detaljerad beskrivning och analys av metoden, dess filosofi, förklaringsmodell och recept redovisas i rapporten > Analys GI-metoden.
Sammanfattning av filosofin:
Många har provat metoden och tror på den. Det vanliga svaret man får ” Jag har provat GI-metoden och den fungerade. Jag gick ner i vikt”. Vad det berodde på ifrågasätter man inte. Tyvärr återtar de flesta sin ursprungliga vikt efter bantningen trots att man följer ideologin. Då bantar man igen oftast med GI-metoden. Metoden är också populär för att den tillåter "frossande" av det goda fettet och proteinet.
Vetenskapliga belägg saknas, bortsett från vad som sägs om ketogen kost (läs mer > Kolhydratbantning, ketogen kost), men Lauritzson går längre i sina fria tolkningar av verkligheten. Dietkokboken har ingående analyserat GI i teori och praktik och kommit fram till följande. Analysen i sin helhet se > Analys GI-metoden.
Dietkokbokens GI-system: Trots att vi anser att GI inte fungerar som metod, har vi skapat ett analysverktyg som beräknar GBR (GI för recept, läs mer > GB-glykemisk belastning). Motivet att göra detta är att så många använt sig av systemet och tror på det. Det är svårt att få troende att ändra uppfattning. Vi presenterar GI tillsammans med traditionell kaloriberäkning och vi tror att man med tiden får självinsikt och inser GI-metodens brister och inser att det i själva verket är en lågkalorimetod när metoden ger positiva resultat. Under alla omständigheter är inte GI-metoden lika hälsofarlig som LCHF (läs mer > LCHF-metoden).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03