Dricksvatten är världens viktigaste livsmedel. Bra dricksvatten är en förutsättning för människor och djurs hälsa, men också en förutsättning för livsmedelsindustrin, till exempel bryggerier, mejerier och slakterier. Den som levererar dricksvatten är ansvarig för dess kvalitet. Livsmedelsverket har samordningsansvar.
VATTEN I MÄNNISKAN
Vår kropp kan innehålla 50–75% vatten beroende på ålder. Cirka 75% i nyfödda barn ("svampar") och 50% i gamla människor ("skinn och ben"). Skillnaden beror på olika mängd muskler, fett och benstomme. En icke överviktig vuxen cirka 60%. Kroppsfett innehåller mindre vatten än muskler. Muskler ("kött") cirka 70%, benen 20-30%, lever 69%, njurar 82%, hjärna 75% och blod 85%.
VATTEN I MAT OCH DRYCK
Vattenandelen i livsmedel kan vara från 0% (matolja) till 100% (cola light). Vissa värden kanske förvånar som att likör bara innehåller runt 50% vatten, vilket beror på hög andel socker 33% och alkohol 20% (som båda är kolhydrater). Eller till exempel att gurka innehåller 95% men ostron "bara" 92%. Ibland kan vattenmängd och näringsvärden vara lite missvisande för torra varor som äts uppblöta till exempel torkade bönor och ris. Torrt ris innehåller cirka 12% vatten och 79% kolhydrater, medan kokt ris innehåller ca 68% vatten och 27% kolhydrater. Man bör därför jämföra varor i den form vi äter dom (vilket Dietkokboken gör i det automatiska beräkningssystemet).
Läs mer > Se länkar nedan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06