(vilt, villebråd = vilda djur 1. vilda däggdjur 2. vildfågel 3. viltkött, högvilt, storvilt, lågvilt, småvilt, klövvilt, nordiskt vilt, exotiskt vilt)
game = wild animals 1. wild mammals 2. game birds 3. game meat
gibier = animaux sauvages 1. gibier ā poil 2. gibier ā plumes 3. viande de gibier
selvaggio = animali selvatici 1. mammiferi selvatici 2. selvaggina da penna 3. carne selvaggina
Wild = Wildtiere 1. Wildsäugetiere 2. Wildvögel 3. Wildfleisch
caza = animales salvajes 1. mamíferos salvajes 2. aves salvajes 3. carne de caza
Vilt, villebråd (fr. gibier) är vilda djur föremål för jakt, dels däggdjur (fr. gibier ā poil = "hårvilt"), dels fåglar (fr. gibier ā plume = fjädervilt). Även djur som hålls inhägnad är vilt om de tillhör viltfaunan. Motsatsen till vilt är tamboskap och tamfågel. Vildfåglar redovisas i separata avsnitt (se > Om skogsfåglar; > Om sjöfåglar). Nedan däggdjur.
Viltkött: Viltkött måste "passas" snarast efter det att det nedlagts av jägaren för att inte köttet skall förstöras, dvs inkråmet tas ur djuret redan i skogen (läs mer > Passa och flå). Generellt har viltkött speciell "vild" smak jämfört med tamboskap vilket vissa ogillar och andra älskar. Vissa djur har mindre utpräglad vild smak t.ex. rådjur, andra mer t.ex. älg. Viltkött måste hängas en tid i torra, kalla utrymmen för att det skall bli mört. Mörning kan även ske genom en längre tid i frysen (läs mer > Möra kött).
Hälsa: Viltkött är hälsosam mat. Det är generellt magert kött och fritt från antibiotika och andra negativa effekter sammanhörande med tamboskap. Djuren som skjuts är nästan alltid friska, sjuka djur brukar försvinna snabbt. Undantag är vildsvin som kan innehålla trikiner vilket kan ge en mycket obehaglig masksjukdom - trikinos. En hälsorisk med viltkött är att hagel och kulor som djuren skjuts med kan sprida bly. Skottskadat kött skall därför skäras bort ordentligt. På senare tid har man konstaterat att mer kött runt skottet bör skäras bort än vad man tidigare ansett. Allt viltkött som saluförs i handeln måste veterinärbesiktigas.
Miljö: Viltkött anses miljövänligt och ingår i det naturliga kretsloppet, fast dom pruttar som andra djur och bidrar också till väktshusgaser.
Jakt av vilda djur sker på hösten när djuren ätit upp sig inför vintern.
Produktion: Enligt FN:s jordbruksstatistik FAOSTAT produceras 2 miljoner ton viltkött per år varav Afrika står för 1,2. Statistiken är dock klart bristfällig med stor underskattning och saknar därför värde.
SÅ ANVÄNDS VILTKÖTT
Viltkött används som annat kött. En älg styckas på samma sätt som en ko och tillagas på motsvarande sätt. Vildsvin som tamgris. Ibland finns inga förebilder till exempel för grodor (läs mer, se respektive djur). Vad man speciellt skall tänka på med vilt är följande.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08.