Kayote

Kayote

(kayote)

Latin: Sechium edule

Engelsk översättning chayote, mirliton, choko, mango squash, vegetable pear

Fransk översättning chayote, chayotte, christophene, christophine, chouchou, chouchoute

Italiensk översättning chayote, zucca centenaria

Tysk översättning Chayote

Spansk översättning chayotera, chayote, chayota, huisquil

Kayote är biologiskt en art i släkte Sechium tillhörande familj gurkväxter (läs mer > Om gurkväxter). Sålunda nära släkt med melon, squash och pumpa. Det är en markkrypande eller klättrande växt som ofta odlas hängande på ställningar. Ursprung från Mellanamerika där den tidigt användes av aztekerna. Numera odlas den runt om i världen i tropiska områden. Se film, klicka på "Sun Garden" under bilden ovan.

Frukten är päronliknande med markerade fåror och lätt knölig yta. Skalet är vanligtvis blankt och grönt. Fruktköttet är vitt, med en långsmal platt, ätbar kärna i mitten.

  • Smak: Fruktköttet har mild, ganska intetsägande neutral smak. Därför brukar man ofta marinera den i citron-/limejuice vilket ger mer karaktär. Kärnan som är ätbar har nötaktig smak.
  • Alternativ vara: Squash.
  • Försäljning: Import året om från Costa Rica och andra mellanamerikanska länder. Dock sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaras svalt 8-12°C, eller i rumstemperatur. Frukten är känslig för kyla och etylen. Läs mer > Etengas.

Ansa: Frukten äts med eller utan skal. Den är klibbig, varför man bäst skalar den i rinnande vatten.


SÅ ANVÄNDS KAYOTE

Frukten kan ätas rå i sallader, kokas, mosas ugnsbakas, stekas och användas som pickles på liknande sätt som squash. Den marineras gärna i citron- eller limejuice. Även fruktkärna, skott, blad, stam, och rötter är ätbara. Rotknölarna äts ungefär som potatis.

Rå eller marinerad kayote kan ingå i sallader och salsor.

Kokt kayote: Lättkokt passar den som tillbehör till kött och fisk och kan ingå i lättkokta grönsaksblandningar och grytor. Koktid grovtärnad/skivad: 5-15 minuter.

Kayote kan stekas på olika sätt, strimlad eller tjock skivad steks den några minuter i panna, den kan ingå i pajer eller gratänger och ugnslagas, grillas och friteras.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08