(dasheen, eddoe, malanga, ocumo, tannia, Produktion av toro och yautia i världen)
Latin: Araceae, Colocasia esculenta, Xanthosoma sagittifolium
taro, yautia
taro, new cocoyam, yautia, old cocoyam
taro, yautia
Taro, Yautia
taro, yautia
Cocoyam är ett vanligt namn på flera tropiska växter i familj Kallaväxter (Araceae). Det gemensamma är att roten är stärkelserik och används som föda liknande potatis (som inte kan odlas i tropisk hetta). De två av större betydelse är Taro och Yautia - viktiga näringskällor för lokalbefolkningen.
PRODUKTION TARO OCH YAUTIA I VÄRLDEN
Totalt producerades drygt 10 miljoner ton färsk och torkad taro och ½ milon yautia i världen 2017 (exklusive självhushållning). Taro produceras främst i Afrika och Asien. Nigeria är största producent med 31% av världsmarknaden, följt av Kina 18% och Kamerun 17%. Produktionen har minskat med 16% sedan 2008. Yautia produceras huvudsakligen i Mellanamerika, främst på Kuba och Dominikanska Republiken.
Taro + Yautia år 2017 | Milj ton | Andel |
Nordamerika | 0 | 0% |
Mellanamerika | 0,4 | 4% |
Centralamerika 45% | 0,2 | 2% |
varav Dom. Rep. 42% | 0,1 | 1% |
Karibien 55% | 0,2 | 2% |
varav Kuba 75% | 0,2 | 2% |
Sydamerika | 0,0 | 0% |
Asien | 2 | 21% |
varav Kina 82% | 1,9 | 18% |
Japan 7% | 0,2 | 1% |
Filipinerna 5% | 0,1 | 1% |
Thailand 4% | 0,1 | 1% |
Europa | 0 | 0% |
Afrika totalt | 7 | 71% |
varav Nigeria 44% | 3 | 31% |
och Kamerun 25% | 2 | 17% |
Ghana 16% | 1 | 11% |
Madagaskar 3% | 0,2 | 2% |
Rwanda 3% | 0,2 | 2% |
Oceanien | 0,4 | 4% |
varav Papua NG 67% | 0,2 | 2% |
Totalt 2017 | 11 | 100% |
Totalt 2008 | 13 | -16% |
Totalt 1661 | 5 | 130% |
Källa: FAOSTAT |
SÅ ANVÄNDS COCOYAM
Varianterna av cocoyam liknar varandra och används på likartat sätt. De äts kokt, stekt eller ugnsrostad, ungefär som vanlig potatis. Smaken är ett mellanting mellan potatis och jordärtskocka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02