(krachai = rotkrydda med smak påminnande om ingefära)
Latin: Boesenbergia rotunda, Boesenbergia pandurata
Chinese ginger, fingerroot = root spice with a taste reminiscent of ginger
kra chaï = racine épice avec un goût rappelant le gingembre
zennzero cinese = spezia di radice con un sapore che ricorda lo zenzero
Fingerwurz, chinesischer Ingwer = Wurzelgewürz mit einem an Ingwer erinnernden Geschmack
gengibre Chinese = especia de raíz con un sabor que recuerda al jengibre
Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera.
SÅ ANVÄNDS KRACHAI
Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering. Används även som medicinalväxt i Asien, främst för att motverka diarré.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10