Krachai

Krachai

Latin: Boesenbergia rotunda, Boesenbergia pandurata

Engelsk översättning Chinese ginger, fingerroot

Fransk översättning kra chaï

Italiensk översättning zennzero cinese

Tysk översättning Fingerwurz, chinesischer Ingwer

Spansk översättning gengibre Chinese

Krachai (kunchi) är en lång ört med smala blad och upprätt stjälk släkt med galangal. Det är den uppsvällda jordstammen som används i matlagning som krydda. Rotstammarna sitter ihop och ser ut som långa häxfingar. Köttet är mjukt. Härkomst från tropiska Sydostasien. Förekommer även i Afrika numera.

  • Smak: Smaken påminner om ingefära men är inte lika stark. Den doftar "medicin".
  • Alternativ vara: Ingefära.
  • Försäljning/säsong: Året om men svår att få tag på i Sverige. Kan finnas fryst i asiatiska butiker.
  • Förvaring: Färsk förvaras svalt i cirka 10 grader C. Hållbar i flera veckor. Skalad eller riven rot kan frysas. Hela skalade bitar kan också sparas i vinäger, eller i fuktig sand.


SÅ ANVÄNDS KRACHAI


Krachai används som smaksättare främst i Thailand men också i övriga Sydostasien - i soppor, kycklinggrytor, tillsammans med fläskkött, fiskgrytor och i vegetariska rätter. Roten skall renskrapas och sedan skivas eller rivas, alternativt pickar man små hål i roten och lägger ner i grytan eller anrättningen. Ta bort den före servering. Används även som medicinalväxt i Asien, främst för att motverka diaré.