(fiskpinnar, panett, fiskpanetter = panerad fisk)
fish sticks = breaded fish
bâtonnets de poisson = poisson pané
bastoncini di pesce = pesce impanato
Fischstäbchen = panierter Fisch
palitos de pescado = pescado empanizado
Fiskpinnar (panett = panerad fisk) är sönderdelat fiskkött (filé) format till rektangulära pinnar cirka 10 centimeter långa, som sedan panerats. Begreppet "pannet" skapat 1964 av industrin syftande på panerat.
Fisk | Kcal | Protein | Fett | Kolhydr. | Salt | Vatten | Summa | Pris kr/kg | |
Fiskpinnar panerade | 60-66% | 190-219 | 12-14% | 8-11% | 15-19% | 0,5-1% | 57-64% | 100% | 30-80 |
Glutenfria dito | 70% | 190 | 13% | 9% | 12% | 1% | 65% | 100% | 100-150 |
Källa: Kunskapskokboken.se 2021
Ingredienser: Andelen fisk 60-70%, resten är panering som består av vetemjöl, stärkelse, kryddor, jäst och arom. Glutenfri panering består av glutenfritt mjöl som ris- och majsmjöl, potatisstärkelse och rapsolja. Glutenfria fiskpinnar har högre fiskandel är vanliga fiskpinnar tack vare tunnare panering. Därmed är priset också högre, men ända väl högt jämförelsevis.
SÅ ANVÄNS FISKPINNAR
Lätt att laga, kräver bara att värmas/lättstekas i lite matfett och är vanligt förekommande på svenska matbord. Gillas av barn som annars inte tycker om fisk.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-02