(pommes strips, pommes crisp, pommes chateau, rotfruktsfrites)
french fries, engelska chips, home fries, steak fries, Freedom fries
frites, pommes frites
patate fritte, patatine fritte
Fritten
patatas fritas (francés), papas fritas (i Amerika)
Pommes frites (friterad potatis) är avlångt skurna potatisstavar (ca 5 cm långa, 1x1 cm breda) som friterats i olja. Frites kan tillagas av andra rotsaker, men pommes frites (potatisfrites) är helt dominerande i handeln.
Terminologi: Pommes frites har anammats i svenska språket för friterad stavpotatis av franskt snitt.
Färdiglagade frites: Djupfrysta halvfabrikat av frites och strips finns att köpa i butik. De är avsedda att gratineras eller grillas i ugn, men blir bäst om de friteras i olja. Läs mer > Så friteras rotfrukter.
Hållbarhet frites: Fryst pommes frites kan förvaras i ett år. Öppnad förpackning förvaras i kylskåp 1 dygn och i rumstemperatur 8 timmar. Bör ej omfrysas.
Hälsa: Frites och strips är fett- och energirika (200-300 Kcal/g). Innehåller hög andel mättat fett och anses därför vara ohälsosam föda. Frityrolja som används länge kan utveckla transfetter vilket anses cancerframkallande. Ugnslagade frysta köpefrites är i detta avseende bättre, för att fettmängden (5-10%) inte är lika hög som i friterade (10-20%).
SÅ ANVÄNDS STRIPS & FRITES
Frites och strips är välkända tillbehör till hamburgare, men fungerar även till annan mat i stället för stekt potatis. I England är Fish & chips en klassiker (se recept > Fish and chips).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02