(maränger, marängtoppar, marängkransar)
meringues
meringues
meringa, meringe
Baiser, Meringue, Meringe
merengues
Maräng (fr. meringue) är äggvita med strö- eller florsocker som vispats till ett stadigt skum (läs mer > Så tillagas maräng). Det finns tre nivåer vispning av äggvita - mjuk-, fast- eller styvvispad smet (läs mer > Så vispas ägg). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Det finns tre sätt att tillaga maräng som ger olika resultat.
Köpemaränger tillverkas sällan av ägg. Basen är i stället skummjölkspulver med tillsats av socker, citronsyra och förtjockningsmedel (E466, E412). Smaken är också annorlunda mot maräng tillagat med äggvita. De smakar mest socker, medan äggvitemaränger är fylligare, mer smakrika. I handeln finns stora och små marängtoppar att köpa liksom marängbottnar avsedda till tårtor.
Historia: Redan i antikens Grekland gjorde man kakor av vispad äggvita tillsammans med honung. Sentida maräng lär ha skapats år 1720 av en konditor Gasparini i staden Meiringen, Schweiz. Ortens namn tros vara förklaringen till marängens franska namn "meringue", men påståendet är omtvistat. Namnet förekommer i skrift första gången i François Massialot´s kokbok av år 1692. Klassiska maränger formas med två stora skedar. Spritsade maränger infördes av den franske mästerkocken Marie Antoine Carême (se dito).
SÅ ANVÄNDS MARÄNGER
Maräng formas till små marängtoppar (~3 cm breda) eller större marängkakor (~5 cm breda) eller till makroner. Används som snacks eller som ingrediens i efterrätter, till mousse med mera. Formas och används också som tårtbotten (läs mer > Om tårtbottnar). Italiensk maräng används som dekoration eller fyllning av bakverk. Mjuk italiensk marängsmet spritsas på bakverk och brukar sedan brännas av med gaslåga för att få vacker färgskiftning och karamelliserad smak.
Klassiska marängrecept:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-03