Kinesiska Fem krydddor

Kinesiska Fem krydddor

Engelsk översättning chinese five spices = spice mixture

Fransk översättning cinq épices chinois = feuille d´épices

Italiensk översättning cinque spezie cinese = miscela di spezie

Tysk översättning Chineseische fünf Gewürze = Gewürzmischung

Spansk översättning cinco especias Cina = foglia di spezie

Kinesiska fem kryddor är en klassisk, kinesisk mald kryddblandning som innehåller

* kanel
* fänkålsfrön
* kryddnejlika
* anis
* sichuanpeppar

Kryddblandningen kan vara förstärkt med lakritsrot, ingefära, eller chilipeppar.

ANVÄNDNING


Kryddan är lätt sötaktig med klar kanelsmak. Mat med denna krydda får en lätt ton av pepparkaka. Kryddblandningen används främst i asiatiska kött-, fågel-, fisk- och skaldjursrätter som skall kokas länge. Blandas ofta in i sojasåser. Kan även användas för att krydda efterrätter. Krydda med försiktighet. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10