(vetelängd, vetekrans, mandelfläta, flätade vetelängder, vetekaransar, klippta vetelängder, vetekransar)
Vetelängder (raka) och vetekransar (ringar) bakas liksom vetebullar på vetebrödsdeg med eller utan fyllning (läs mer > Om vetebröd). Formas vackert som flätor, klippta rullar, eller på annat sätt. Längder förekommer också bakad på wienerbrödsdeg som ger fluffigare resultat, till exempel Borgmästarkrans (läs mer > Om smördegsbakelser, bröd). Även Karlsbaderdeg formas till längd eller krans. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
FLÄTADE LÄNGDER OCH KRANSAR
Degen delas i antal bröd och rullas ut till centimetertjocka korvar, något längre än den tilltänkta längden (t.ex. 30 cm). Degkorvarna snurras till "snoddar" eller flätas och garneras med pärlsocker eller med vaniljkräm och sockerglasyr. Gräddas som längd eller sammansatt till krans.
KLIPPTA LÄNGDER OCH KRANSAR
Degen delas i antal bröd och kavlas ut tunt (2-3 mm) till stora rektanglar (25x50 cm). Fyllning bres på motsvarande vetebullar till exempel mjukt smör, strösocker och kanel (kanellängd) eller med riven mandelmassa. Därefter rullas degen ihop från långsida och snittas eller klipps.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12