Om vetelängder, kransar

Om vetelängder, kransar

(vetelängd, vetekrans, mandelfläta, flätade vetelängder, vetekaransar, klippta vetelängder, vetekransar)

Vetelängder (raka) och vetekransar (ringar) bakas liksom vetebullar på vetebrödsdeg med eller utan fyllning (läs mer > Om vetebröd). Formas vackert som flätor, klippta rullar, eller på annat sätt. Längder förekommer också bakad på wienerbrödsdeg som ger fluffigare resultat, till exempel Borgmästarkrans (läs mer > Om smördegsbakelser, bröd). Även Karlsbaderdeg formas till längd eller krans. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

FLÄTADE LÄNGDER OCH KRANSAR

Degen delas i antal bröd och rullas ut till centimetertjocka korvar, något längre än den tilltänkta längden (t.ex. 30 cm). Degkorvarna snurras till "snoddar" eller flätas och garneras med pärlsocker eller med vaniljkräm och socker­glasyr. Gräddas som längd eller sammansatt till krans.

  • Snodd längd/krans: 3 eller 4 centimetertjocka degkorvar snos (vrids) ganska löst om varandra.
  • Flätat längd/krans är vanligen 3- eller 4-flätat. Degen delas i tre eller fyra delar och rullas ut till centimetertjocka korvar, som flätas samman med varandra. Läs mer > Så flätas vetedeg. Se film via länk nedan.
  • Skivflätning (falsk fläta): Degen kavlas ut till en rektangel platta. Fyllning smetas ut i mitten på längden motsvarande 1/3-del av bredden. Skär degen utanför fyllningen  på var sida i 1 centimeter sneda breda remsor. Vik över remsorna omlott omväxlande från vänster och höger sida. Läs mer > Så flätas vetedeg. Se film via länk nedan.


KLIPPTA LÄNGDER OCH KRANSAR

Degen delas i antal bröd och kavlas ut tunt (2-3 mm) till stora rektanglar (25x50 cm). Fyllning bres på motsvarande vetebullar till exempel mjukt smör, strösocker och kanel (kanellängd) eller med riven mandelmassa. Därefter rullas degen ihop från långsida och snittas eller klipps.

  • Snittad längd/krans: Snitta brödet ett flertal gånger på snedden med vass kniv.
  • Klippt längd/krans: Klipp med sax djupa jack (flikar) ända ner till plåten eller bara genom det översta deglagret. Flikarna läggs växelvis åt höger och vänster, eller åt höger och vänster samt rakt fram, varefter de plattas till. Läs mer > Så klipps vetedeg. Se film via länk nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-12