(muffins (cupcakes) = amerikansk sockerkaka i portionsstorlek, England = matbröd, muffin tops)
muffins (cupcakes) = amerikan portion size sponge cake, England = a bread
madeleines, muffins (cupcakes) = gâteau éponge américain, Angleterre = pain
muffin (cupcakes) = Pan di Spagna americano in dimensione della porzione, Inghilterra = pane
Muffins (cupcakes) = amerikanischer Biskuitkuchen in Portionsgrösse, England = Brot
magdalenas, muffins (Cupcakes) = bizcocho esponjoso génoise americano en porciones, Inglaterra = pan
Muffins är enligt Svenska Akademien "ett bakverk av sockerkaksdeg som gräddas i portionsformar ofta med russin eller korinter", må vara att korinter inte längre hör till vanligheterna. Enligt Cambridge Dictionary "en söt liten kaka ofta med frukt inuti" till exempel blåbär. I Frankrike bakar man Madeleines, vilket är sockerkaka i snäckform (se dito recept). En svensk variant benämns syltgrottor, det vill säga en muffin toppad med sylt i en liten grop (se dito recept). Ibland förekommer lite matigare varianter liknade småbröd, till exempel med oliver och ost. "Muffin tops" är småkakor bakade av sockerkaksdeg (se recept > Blueberry muffin tops). Recepten brukar namnges efter innehåll till exempel blåbärsmuffins. Muffins säljs i begränsad omfattning i svenska butiker. Kan förekomma djupfryst. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Cupcakes, fairy cake (eng. "koppkaka", "fekaka") kallas muffins i USA, ett namn numera även allmänt använt i andra länder. I princip detsamma som muffins, men oftast toppade med "frosting" (sockerglasyr) eller smörkräm.
Historia: Begreppet "muffins" är ursprungligen ett engelskt namn på ett platt runt matbröd stekt i panna (läs mer > Om engelska muffins). I USA omtalas två sorters muffins i kokböckerna på 1800-talet, dels den "engelska" som benämdes English muffins, dels ett bakat på sockerkaksdeg. Först i slutet av 1900-talet kom muffins också att avse sötebrödsmuffins i England, då kaféer som amerikanska Starbucks började sälja sådana. För att skilja de två varianterna åt i England benämns matbrödet breakfast muffins. Begreppet cupcakes uppstod i USA i början av 1900-talet.
SÅ TILLAGAS SÖTA MUFFINS, CUPCAKES
Muffins och cupcakes är lika enkelt att laga som sockerkaka. Trots detta kan det bli ett mer eller mindre lyckat resultat (se film > How to get perfekt cupcakes, via länk nedan). En perfekt muffin eller cupcake har en jämt välvd topp och en lätt krispig skorpa som inte kletar fast vid pappret, samt ett fluffigt inre utan klumpar. De kan bakas på så kallad sponge dough ("tvättsvampsdeg") vilket ger ett fluffigt och elastisk bakverk, särskilt passande till tårtbotten och rulltårta (läs mer > Så bakas mjuka kakor, sockerkaka).
© Kunskapskokboken 2020-08