Om vetebröd

Om vetebröd

(Så tillreds vetebrödsdeg, så bakas vetebröd)

Vetebröd brukar inte avse matbröd bakat på vetemjöl, utan mjukt finbröd av söt vete(bröds)deg. Matbröd benämns vitt bröd, degen "vetedeg" (läs mer > Om vitt matbröd). Det är främst mängden matfett och socker som skiljer vetebröd från matbröd. Vetebrödsdeg smaksätts (fylls) och formas på olika sätt till bullar, längder eller kransar. Säljs i stor omfattning i bagerier, kaféer och dagligvarubutiker. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Vetebröd var vardagsmat runt Medelhavet under antiken, men sentida i Norden i brist på odlat vete och förr förbehållet högre stånd och borgerskap. Vetebullar och vetekringlor var en läckerhet som kunde inhandlas som festbröd av kringvandrande "kakegummor". Läs mer > Finbrödshistoria.

Hudgrupper vetebröd:

  • Vetlängder, kransar är sött vetebröd formade i avlånga platta längder eller i ringform. Längderna kan vara flätade, klippta eller av sammansatta bullar (systerkaka, butterkaka). Läs mer > Om vetelängder, kransar.
  • Vetebullar, varav kanelbulle är vanligast, är välkänd för alla skandinaver sedan barnsben, men ganska okänt i andra länder. Andra bullar är kardemummabulle, vaniljbulle och vegabulle. Läs mer > Om vetebullar.
  • Karsbaderbröd är bullar och bröd med ursprung från den före detta tyska orten Karlsbad, numera Karlovy Vary i Tjeckien. Det är ett gult och kompaktare bröd än vanligt vetebröd. Läs mer > Om karlsbaderbröd.
  • Semlor är en variant av vetebullar, vanligen fylld med mandel­massa och garnerad med vispad grädde. Äts traditionellt som ett fastlagsbröd påminnande om tiden då Sverige var katolskt. Läs mer > Om semlor.
  • Saffransbröd är vetebröd smaksatt med saffran, som bakas klassiskt till lucia och julhelgen. Bullar brukar kallas lussekatter. Vanligt också att gifflar smaksätts med saffran till denna helg (läs mer > Om giffel, Kipferl, croissant). Läs mer > Om saffransbröd.

Varianter som inte betraktas som vetebröd är, dels frityrkransar och stavar (munkar, churros o.d. läs mer > Om frityrkransar, stavar), dels bakelse av smördeg (läs mer > Om smördegsbakelser).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09