(havreknäckebröd)
oat crispbread
pain croustillant de avoine
biscottate di avena
Hafer-Knäckebrot
pan crujiente de avena
Havreknäcke är knäckebröd bakat av fullkorns havremjöl (skrädmjöl) och/eller havregryn, vanligtvis uppblandat med vete- och rågmjöl. Som regel ett ljust, luftigt knäckebröd. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Butikshavreknäcke: Det finns två typer av havreknäcke att köpa i handeln. Dels ett fiberrikt portionsbröd snarlikt rågknäckebröd till exempel Wasa havre (fibrer 19%), dels glutenfria varianter mer likt fröknäcken med mindre mängd fiber (5-6%) och lite högre vattenhalt (10-12%), till exempel Finax:s och ICA:s glutenfria havreknäcke.
Ingredienser: Havreknäcke bakas av fullkornshavremjöl, havregryn, vatten, rapsolja, jäst/surdeg och salt. Annat som kan ingå rågmjöl, skummjölkspulver, vetestärkelse, extra fibrer, bakpulver och emulgeringsmedel.
Baka: Havreknäcke bakas som annat hårt bröd (läs mer > Så bakas hårt bröd), eller som finknäcke (läs mer > Så bakas finknäcke).
SÅ ANVÄNDS HAVREKNÄCKE
Havreknäckebröd används som smörgåsbröd, på samma sätt som annat knäckebröd.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10