(foccacia, focaccio Genovese, Foaccia rosmariono, Focaccio col formaggio, fogaça)
focaccia = Italian white flatbread
fougasse, gibassiér = pain plat blanc
focaccia, focaccia doice, fügassa, pizza bianca =pane bianca piatto
Focaccia = Italienisches weißes Fladenbrot
hogaza, fogassa = pan plano blanco
Focaccia är ett italienskt platt vitt bröd bakat på vetemjöl där matolja ingår i degen. Likt pizzor garneras brödet ofta med örter, grönsaker, ost, pesto och annat. Kallas ibland "pizza bianca". Tillagas traditionellt på fördeg (biga eller poolish). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Historia: Brödets ursprung troligtvis från etruskerna (folkslag i norra Italien under forntiden) eller antikens Grekland. I forntida Rom var "panis focacius" ett flatbröd bakat i öppen eldstad (latinets focus = centrum/härd). Första gången focaccia omtals i skrift var på 1200-talet. Numera förknippas brödet med det Liguriska köket, där kallat "fugassa". Från Italien spritt via Provence till resten av Frankrike (fougasse), till Spanien (hogaza) och till Portugal (fogaca).
Varianter: Det finns många varianter alltifrån kexhårda Focaccia seccaen till den mjuka och oljiga Focaccia di Voltri. Garnering kan vara lite vad som helst och det finns också söta varianter (focaccia doice) med frukt.
SÅ ANVÄNDS FOCACCIA
Focaccia i Genua och Ligurien är ett bröd som äts morgon, middag och kväll. Som tilltuggsbröd till mat, som smörgås eller snacks. Kan också ätas som pizza med pålägg.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09