(miso, vit, ljus, röd och mörk = japansk pasta av jästa bönor, korn, ris och salt. misosoppa)
miso: white, light, red and dark = Japanese pasta of fermented beans, barley, rice and salt. miso soup
miso: blanc, clair, rouge et foncé = pâtes japonaises de haricots fermentés, d´orge, de riz et sel. soupe miso
miso: bianco, chiaro, rosso e scuro = pasta giapponese di fagioli fermentati, orzo, riso e sale. zuppa di miso
Miso: weiß, hell, rot und dunkel = japanische Pasta aus fermentierten Bohnen, Gerste, Reis, Salz. Miso-Suppe
miso: blanco, claro, rojo y oscuro = pasta japonesa de frijoles fermentados, cebada, arroz y sal. sopa de miso
Miso är en degig massa av fermenterade (jästa) sojabönor blandat med ris, korn, vete och salt. Ingredienserna får jäsa i saltat vatten med hjälp av en mögelsvamp (Aspergillus oryzae). Det är ursprungligen en biprodukt vid tillverkning av sojasås skapad i Kina för mer än 2000 år sedan. För 1000 år sedan fördes den av buddhistiska munkar till Japan där den sedan dess tillhör matkulturen. Miso kan variera i färg, textur, arom och smak, grovt indelat i ljus eller mörk miso.
SÅ ANVÄNDS MISOPASTA
Vi västerlänningar känner mest till miso i form den förrättssoppa som ofta serveras på sushirestauranger (se recept > Japansk misosoppa), men japanen använder miso ungefär som vi använder koncentrerade fonder och buljongtärningar, det vill säga som allehanda smaksättare. Av miso kan man tillreda en slags majonnäs (se recept > Misomajonnäs).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12