(röding, Så tillagas röding, tillagningstid röding)
Latin: Salvelinus
char, charr
omble
salvelino
Saibling
salvelino
Rödingar är ett släkte inom familj laxfiskar med ett 20-tal arter. De skiljer sig från lax och öring genom att ha ljusa fläckar på mörk botten (i stället för tvärtom). De flesta arterna är, åtminstone under lektiden, klarröda eller gula på buksidan. I Sverige finns främst två arter, storröding och fjällröding. Större arter kan bli över metern lång. Röding är Lapplands landskapsfisk. Läs om olika slags rödingar i högerkolumnen. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Förekomst: Rödingar förekommer på norra halvklotet, i älvar och djupa sjöar med kallt, klart och rent vatten. I Norge, Island och Kanada förekommer havsvändande öringar (uppsöker havet under en tid). Det finns också havslevande rödingar som leker (parar sig) i sötvatten.
Fiske/odling: Rödingar är uppskattade mat- och sportfiskar. Yrkesmässigt fiske bedrivs med not, nät, utter och långrev. Sportfiske sker framför allt som spinn-, flug- och pimpelfiske. Arterna har lokalt stor ekonomisk betydelse främst storröding i Vättern och fjällrödingen för samerna. Röding är föremål för odling.
Hälsa: Rödingen är mindre fet än lax (~8% jämfört med lax ~12%). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Det förekommer recept med rå röding (carpaccio) eller lättstekt fisk. Eftersom röding är en insjöfisk finns viss risk att den innehålla mask, varför man i så fall helst bör frysa fisken i 2 dygn i högst -18°C. Läs mer > Parasiter i fisk.
VIKT OCH PORTIONSVIKT
Fjällröding kan vara 1-8 decimeter lång med varierande vikt. Hel men urtagen väger normalt i butik 600-900 gram. Rens hel fisk 40-50%. Rens inklusive huvud ~30% för urtagen fisk. En filé med skinn väger normalt 200-300 gram, varav skinn cirka 10%. Viktminskning vid tillagning 0-10% beroende på stekgrad. Står det bara röding i recept brukar man avse fjällröding.
Storröding kan bli närmare metern lång och väga över 10 kilo. Säljs urtagen på samma sätt som lax. Viktminskning vid tillagning 0-10% beroende på stekgrad.
Rökt röding väger cirka 15% mindre än färsk. Rens för urtagen rökt röding cirka 30%.
Röding | Råvikt | Rens | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Fjällröding urtagen | 750 g | -33% | 500 g | -10% | 450 g | 60% | 3 |
Storröding urtagen | 1500 g | -33% | 1000 g | -10% | 900 g | 60% | 6 |
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.
SÅ ANVÄNDS RÖDING
Röding används på samma sätt som annan laxfisk. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad. Läs mer > Så tillagas röding. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04