Strimlare, hackare

Strimlare, hackare

(potatisskärare, japansk rotsaksstrimlare, grönsaksstrimlare, hachoir, lökhackare)

Strimla innebär att man skär något i långsmala bitar (läs mer > Strimla). Det förekommer olika specialverktyg för ändamålet, främst avseende att strimla grönsaker och rotfrukter.

  • Hachoir är en dubbelbladig hackkniv med halvmåneformat blad, dubbla handtag och en tillhörande rundad skål. Förekommer även som enkelbladig och kallas för Mezzaluna i Italien (se > Skivredskap). Fungerar väl för att hacka ingefära, vitlök, kryddörter och liknande.
  • Pommes stripesskärare är en apparat för att skära pommes frites, stipes och dylikt i jämna stavar. Det går också att skära stavar i en mandolin (läs mer > Skivredskap).
  • Lökhackare är till för den som inte står ut med löklukten, dvs en liten hackmaskin med hölje.
  • Japansk rotsaksstrimare/grönsaksskärare (den gröna apparaten ovan) är ett verktyg som finstrimlar grönsaker och rotfrukter. Används t.ex. för att finstrimlad potatis som sedan friteras eller råsteks. Verktyget är något av ett "trendverktyg" och svår att få tag på i Sverige. Även dyr i inköp (över 1000 kr).
  • Ciselerings-/zestjärn används för att strimla skal eller skära ut mönster i frukter med mera (läs mer > Zestjärn).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-08