(ismaskin, pacojet)
ice machine, ice cream machine, slush ice machine
machine à glace
macchina per il ghiaccio
Eismaschine
máquina de hielo
Ismaskiner förekommer i olika storlekar och moderna lyxiga kylskåp brukar ha en mindre ismaskin inbyggd.
Sluch ice är smaksatt "snömos". Det finns olika små och stora maskiner för tillverkning av denna iskalla läskedrink.
Glassmaskin finns att köpa i olika utföranden och en för hemmabruk kostar allt från 300 kr till 5000 kronor.
GLASSMASKIN
Konsten att få fin len glass är att frysa smeten med så små iskristaller som möjligt och metoden heter snabb infrysning under omrörning i låg temperatur, -20°C eller lägre tills den stelnat, blivit seg. Om glassmeten ställs in i frysen utan omrörning bildas vassa iskristaller som ger knastrig, grusig munkänsla. Detsamma gäller även halvtinad glass som omfryses. Problemet med kristaller är störst när man gör lågfettsglass. Läs mer > Så tillagas glass.
Utan glassmaskin: Ställ glassmeten i frysen. Rör om med jämna mellanrum under de första 1-2 timmarna, helst var 10:e minut tills glassen blivit seg.
Historia: Glassmaskinen uppfanns på 1600-talet av italienaren Cutelli. Det var en låda bestående av dubbla bottnar med is och salt. Mellan bottnarna placerade Cutelli grädde och olika frukter. Efter ett visst experimenterande fick han fram den första gräddglassen. Någon succé blev det inte för honom i Palermo, men väl i Paris dit han senare flyttade. Glassen spreds till varje näringsställe med självaktning. 1848 uppfanns den "moderna" glassmaskinen av Nancy Johnson i USA. Den bestod av ett mindre kärl som ställdes i en tunna fylld med is och salt, varvid temperaturen kan bli som lägst -21°C. Med en handvev hölls glassen i rörelse, medan den frystes. Numera används el i moderna maskiner för kylning och omrörning. Läs mer > Glasshistoria.
Frysning av glace anno dazomal: I Vårt Hems Stora Kokbok årgång 1933 framgår hur man fryser glace i en gammaldags glacemaskin (bild t.v. ovan), "vilket också kan försiggå i en förtent bleck- eller kopparflaska eller emaljerad flaska (bild t.h. ovan). En glacemaskin består av en dosa. som medelst gängor hålles fast i mitten av en trähink och går att veva runt. I glacedosan finns en ställning försedd med spadar och tvärstänger och som sättes i rörelse samtidigt med att dosan går runt. Denna ställning är det som arbetar glacen. Fryser man glace i en vanlig flaska, måste man vrida på flaskan och röra väl om i glacen var 5-10 minut. Detta gör man bäst med en träspade. Till frysning användes en blandning av fint sönderhackad is och grovt salt. Man beräknar ungefär 4/5 is och 1/5 salt. Detta packas ned varvtals omkring glacedosan, som bör stå härmed några minuter, innan glacebladningen hälls i dosan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06