(öring, laxöring, blanköring, Så tillagas öring)
Latin: Salmo trutta
trout
truite
trota
Forelle
trucha
Öring (Salmo trutta) även kallad laxöring, tillhör familj laxfiskar och är nära släkt med lax. Det finns tre underarter - havsöring, insjööring och bäcköring. Öringar liknar lax, men har fler prickar, är tjockare, har bredare stjärt och rak stjärtfena. De kan bli över metern långa och väga upp till 50 kg. Havs- eller insjööring är så kallad blanköring, silverblanka som vuxna till skillnad från bäcköring som behåller ungdomens skiftande färgskala. Lekande öring är mörk med mängder av prickar på sidorna. De röda prickarna är ljuskantade, till skillnad från laxens. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Det ifrågasätts ibland om öringarna är av olika underart. Karaktärsskillnaderna kan bero på den miljö de lever i.
Förekomst: Öring förekommer naturligt i hav, sjöar och rinnande vatten, från Island i väster till norska kusten och Nordeuropa inklusive Östersjön och Genevesjön, ner till Nordspanien och i Kaspiska Havet. Sparsamt förekommande i Medelhavet. Öring har inplanterats i flera länder. Öring är Jämtlands landskapsrätt.
Namnförvirring: Öringar har förvirrande många lokala namn och namn för olika livsstadier. Dessutom kallas öringar utomlands för "forell" det vill säga trout, truit, trotta, Forelle, medan forell i Sverige inte är ett artnamn (egentligen inte heller i andra länder strikt sett), utan ett samlingsbegrepp för mindre laxfiskar. Läs mer > Om laxfiskar, foreller.
Hälsa: Öring är väsentligen mindre fet än lax (bäcköring ~3%). Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).
Fiske/odling: Öring fiskas främst till husbehov med nät och som sportfisk med spinn-, haspel-, flug- och trollingfiske, även mete är vanligt. Bäst är fisket vid vattentemperaturer 8–15 °C, med andra ord vår- och höstfiske i södra och mellersta Sverige och sommarfiske i norra Sverige. Odling sker främst för utsättning.
Miljö: Öring klassas som hänsynskrävande i Sverige. Förutom av överfiske hotas den av föroreningar, inte minst försurning, vattenkraftsutbyggnad och sjöreglering. Läs mer > Hotade fiskar och skaldjur.
VIKT, PORTIONSVIKT
Öringens vikt varierar stort. Sällsynt förekommande i butik. 40-50% av vikten utgör rens på hel fisk. För urtagen fisk är rensandelen cirka 30%. Vid tillagning viktminskar fisken med 0-15% beroende på tillagningssätt.
Öring | Råvikt | Rens | Råkött | Tillagning | Lagat kött | av råvikt | Portioner |
Havsöring urtagen | 3 kg | -35% | 2 kg | -10% | 1750 g | 58% | 12-13 |
Bäcköring urtagen | 1000 g | -33% | 670 g | -10% | 600 g | 60% | 4-5 |
Portionsberäkning: En normalportion fiskkött bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 160 gram per portion för rå filé med skinn, eller 230 gram för urtagen hel mindre öring.
SÅ ANVÄNDS ÖRING
Öring är en eftertraktad matfisk. Den tillagas på samma sätt som annan lax. Kokt, stekt, ugnslagad, grillad/halstrad, rökt och gravad (läs mer > Så tillagas lax).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04