(Torkat kött 1. Amerika: beef jerky, jerk, pemmikan, charqui 2. Afrika: biltong 3. Asien: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, korvsticks)
Dried meat 1. America: beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Africa: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europe: kuivalihaa, sausage sticks
Viande séchée 1. Amérique : beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Afrique : biltong 3. Asie : bak kwa, sukuti, borts 4. Europe : kuivalihaa, sausage sticks
Carne secca 1. America: beef jerky, jerk, pemmican, charqui 2. Africa: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, bastoncini di salsiccia
Trockenfleisch 1. Amerika: Beef Jerky, Jerk, Pemmican, Charqui 2. Afrika: Biltong 3. Asien: Bak Kwa, Sukuti, Borts 4. Europa: Kuivalihaa, Wurststangen
Carne seca 1. América: carne seca, jerk, pemmican, charqui 2. África: biltong 3. Asia: bak kwa, sukuti, borts 4. Europa: kuivalihaa, palitos de salchicha
Hårdtorkat kött var förr ett sätt att bevara kött efter slakt inför framtida behov. Numera använt som snacks eller som tilltugg till drinken, dock sällan lika hårdtorkat som förr. Förekommer i de flesta länder, men är klassiskt hos nomadbefolkningar. Sådant hårdtorkat kött mjukas upp i lite kokande vatten eller i en gryta (läs mer > Så torkas kött, torkat kött). Nedan ett antal exempel från olika delar av världen.
SÅ ANVÄNDS HÅRDTORKAT KÖTT
Torkad kött används numera som snacks, till öl på puben, i segelbåten, som energitillskott på fjällvandring och liknande.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03