(räkchips o.d. = sydostasiatiska chips av tapiokamjöl som smaksätts på olika sätt, krupuk, kerupuk, kripik, keripik, kroepoek, keropok)
shrimp chips, prawn chips, crackers and like = Southeast Asian tapioca flour chips flavored differently
chips de crevettes et autres = chips de farine de tapioca de Asie du Sud-Est aromatisé différent
chips di gamberi e simili = chips di tapioca del sud-est asiatico insieme a vari gusto
Garnelenchips und ähnliches = Südostasiatische chips aus Tapiokamehl mit verschidene geschmeckt
pan de camarones, gambas y similares = Chips de harina de tapioca del sudeste asiático aromatizado diferente
Räkchips är luftiga, vita och krispiga chips vanligt förekommande i Indonesien (krupuk) och Malaysia (keropok), men också i andra sydostasiatiska länder. Dessutom vanligt i Nederländerna som ett arv efter kolonialtiden. Chipsen framställs främst av tapiokamjöl och vatten som smaksätts med räkor eller andra skaldjur och fisk. Kan också tillredas av ris, frukt, nötter och grönsaker. Smeten rullas ut, ångas, skivas och torkas. När de har torkat, friteras de i olja varvid de snabbt expanderar (se film via länk nedan). Förekommer till och från i vanliga butiker, men säkrast hittar man dem i asiatiska affärer.
Varianter: Här i Sverige känner vi främst till de vita räkchips som ofta förekommer på asiatiska restauranger (krupuk udang). I Indonesien förekommer dock många varianter.
SÅ ANVÄNDS RÄKCHIPS
Räkchips och dess likar används som snacks eller som tillbehör/garnityr till maträtter, framförallt till indonesisk mat till exempel Bambi Goreng och Nasi goreng (se dito recept).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-01