(1. tallrikar 2. sopptallrik 3. konsommékopp 4. snigeltallrik 5. ostrontallrik, 6. kuverttallrik)
1. plates 2. soup plate 3. consommé cup 4. snail plate 5. oyster plate
1. assiettes 2. assiette creuse 3. tasse de consommé 4. assiette d´escargot 5. assiette d´huîtres
1. piatti 2. piatto fondo 3. tazza di consommé 4. piatto lumaca 5. piatto ostrica
1. Teller 2. Suppenteller 3. Consomé Tasse 4. Schneckenteller 5. Austerteller
1. platos 2. plato de sopero 3. plato consomé 4. plato de caracol 5. plato de ostras
Tallrik är enligt Svenska Akademien ett "runt, något fördjupat måltidskärl som utgör underlag för matportioner ofta med brätte runt den fördjupade delen; ofta av porslin".
Historia: Tallrikar använde man i antikens Rom och på andra platser runt medelhavet. Överklassen åt ofta på silvertallrikar. Vanligt folk åt på trä- eller terrakottafat. Ordet tallrik kommer från italienskans tagliere som betyder skärbräde. Från yngre fornsvensk tid talade man om talerk, vilket ursprungligen var en liten tallrik. I medeltidens Sverige använde man oftast en brödskiva som tallrik ("bröddisk"), eller en lång träskiva ("trädisk") som 2-3 personer lade på knäna ("långtallrik"). Mer sällsynt förekom runda tallrikar av trä, tenn och silver. På 1600-talet började de keramiska materialen att ersätta trä- och metalltallrikar. Det är också på 1600-talet som den djupa tallriken uppstår, från att man tidigare åt soppa ur gemensam bunke. Begreppet att "bryta taffeln" (avsluta måltiden, läs mer > fest, bankett) innebar för att ta bort "plattan" (tallriken). Källa: Jan-Öjvind Swahn, Mathistorisk Uppslagsbok.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02