Salladsärter

Salladsärter

(sockerböna, brytsockerärt)

Latin: Pisum sativum-salladsärtgruppen

Engelsk översättning sugar snaps

Fransk översättning haricots mange-tout, haricots ā sucre

Salladsärter är en korsningar mellan sockerärt, tjocka baljväxter och märgärt. En variant benämns för brytsockerärt. Den vanligaste varianten heter sockerböna, men kallas vanligen för sugar snaps, även i Sverige.

Brytsockerärt är korsning mellan sockerärt och spritärt. Baljorna är cirka 8 cm långa, trinda och köttiga. De förenar föräldratypernas bästa egenskaper, nämligen spritärtens arom och sockerärtens sprödhet. En i Sverige odlad sort med mycket god kvalitet heter Kungs.

Suger snap påminner mer om en böna än en sockerärt. Sorten är välkänd för sin goda smak och ger rik skörd på liten yta, eftersom den är hög. Mognar sent. Baljan är spröd, saftig och inte trådig.

  • Vikt: 4-5 gram per styck.
  • Smak: Sugar snap har samma spröda konsistens och söta smak som sockerärt.
  • Alternativ vara: Sockerärter.
  • Försäljning/säsong: Året om. Svenskodlat augusti-september.
  • Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Hållbar cirka 1 vecka. Går bra att frysa.


SÅ ANVÄNDS SALLADSÄRT

Salladsärt äts rå eller förvälld i sallader, alternativt snabbt stekt eller lätt kokt som tillbehör till mat.


SÅ TILLAGAS SALLADSÄRT

Koktid: Färska 2-8 minuter.
Stektid: Någon eller några minuter.