Finbröd är motsatsen till matbröd. Som finbröd räknas, dels bullar, vetelängder och wienerbröd, dels "mjuka kakor" t.ex. sockerkaka. Tårtor och bakelser, liksom kex, rån och torra småkakor är också finbröd men särbehandlas statistiskt som grupper.
Svenskens konsumtion av finbröd (kg/år)
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Finbröd totalt kg | 18 | 12 | 17 | 18 | -2% |
Kcal per dag | 180 | 128 | 177 | 174 |
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Mjukt finbröd kg | 10 | 5 | 6 | 5 | -54% |
Kcal per dag | 99 | 44 | 61 | 45 |
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Tårtor, bakelser kg | 5 | 3 | 6 | 8 | 83% |
Kcal per dag | 37 | 22 | 50 | 68 |
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Kex, rån, kakor kg | 3 | 5 | 5 | 5 | 39% |
Kcal per dag | 44 | 62 | 65 | 61 |