Finbrödskonsumtion

Finbrödskonsumtion

Finbröd är motsatsen till matbröd. Som finbröd räknas, dels bullar, vetelängder och wienerbröd, dels "mjuka kakor" t.ex. sockerkaka. Tårtor och bakelser, liksom kex, rån och torra småkakor är också finbröd men särbehandlas statistiskt som grupper.


Svenskens konsumtion av finbröd (kg/år)

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Finbröd totalt kg

18

12

17

18

-2%

Kcal per dag

180

128

177

174

Avser finbröd köpt i butik.
Hembak och konditori = "Mjöl & gryn".

Svensken äter 18 kg finbröd per person och år, att jämföras med 59 kg matbröd. Knappt hälften utgörs av tårtor, bakelser o.d. Mjukt finbröd respektive kex-rån-kakor står för drygt en fjärdedel var.

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Mjukt finbröd kg

10

5

6

5

-54%

Kcal per dag

99

44

61

45

Avser köpta bullar, vetelängder, wienerbröd o.d.

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Tårtor, bakelser kg

5

3

6

8

83%

Kcal per dag

37

22

50

68

Inkl. sockerkaka, pizza, crêpes, piroger.

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Kex, rån, kakor kg

3

5

5

5

39%

Kcal per dag

44

62

65

61