(nyckelhålsmärkt bröd, näringsvärden bröd)
Bröd som innehåller mycket fibrer, lite eller inget socker och låg fett- och salthalt anses extra nyttigt. Graden av fibrer är den viktigaste skillanden mellan bröd. Fullkornsbröd och hårt knäckebröd är fiberrikare än vitt bröd och anses hälsosamma.
Näringsvärde: Energivärdet i bröd är generellt högt (220-410 Kcal/100g), likartat energin i fet fisk eller ost (läs mer > Kalorier i livsmedel). Energivärdet är högt för att det är en torkad vara. Vattenhalten är låg eller medel (5-40%) jämfört med andra varor. Lägst i hårt bröd som torkats ut mest, vilket också medför högre andel fett, kolhydrater och fibrer jämfört med mjukt bröd. Skillnaden mellan näringsvärdena i olika mjuka brödsorter är inte särskilt stor - energi 250-300 Kcal/100 gram, protein 5-9%, fett 1-5%, kolhydrater 45-55% och fibrer 3-6%. Skillnaden beror främst på graden av uttorkning där vattenhalten varierar från 30 till 40%. Undantag är till exempel brioch som innehåller mycket fett (~30%) och pumpernickel med relativ hög andel kostfibrer (10%).
Näringsvärden | Energi | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
normtal matbröd | Kcal/100g | andel | andel | andel | andel | andel | andel |
Variation totalt | 200-500 | 5-20% | 1-25% | 30-70% | 2-25% | 0,5-5% | 1-45% |
Vitt matbröd | 270 | 9% | 4% | 48% | 3% | 1% | 35% |
Ljust matbröd | 260 | 9% | 3% | 46% | 4% | 1% | 35% |
Mörkt matbröd | 250 | 8% | 3% | 44% | 6% | 1% | 37% |
Hårt matbröd | 350 | 10% | 5% | 60% | 16% | 1% | 6% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Nyckelhålsmärk® bröd skall uppfylla följande krav:
Förpackade livsmedel ska ha en ingrediensförteckning, där ingredienser räknas upp i fallande ordning efter vikt.
Näringsdeklaration är frivillig, men måste finnas med när man gör näringspåståenden och anges på två sätt. I den förenklade formen anges energi (kJ / kcal), protein (g), kolhydrat (g) och fett (g) per 100g. I den fullständiga tillkommer sockerarter (g), mättat fett (g), kostfibrer (g) och natrium(g) per 100 gram produkt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-09