(Fetthat i ost 1. mager <17% 2. medieum 17-28% 3. helfeta >28%)
Fat content in cheese 1. low <17% 2. medium 17-28% 3. Full-fat >28%
Teneur en matières grasses fromage 1. faible <17 % 2. moyenne 17 - 28 % 3. Entier >28 %
Contenuto di grassi Formaggi 1. basso <17% 2. medio 17-28% 3. Grasso intero >28%
Fettgehalt Käse 1. gering <17% 2. mittel 17-28% 3. Vollfett >28%
Contenido de grasa Queso 1. bajo <17% 2. medio 17-28% 3. Grasa completa >28%
Ost indelas i tre grupper beroende på fetthalt.
Industriell fetthalt: Fettandel i ost kan av ysterierna deklareras som en andel av torrsubstans. Denna fetthalt är högre än halten i färdig ost.
20+ = 10+% i färdig ost. Mager ost.
30+ = 17+% i färdig ost. Halvfet ost.
45+ = 28+% i färdig ost. Helfet ost.
50+ = 31+% i färdig ost. Helfet ost.
60+ = 38+% i färdig ost. Helfet ost.
MAGRA OSTAR
Magra ostar är som regel hårdostar och färskostar. Mjukostar/dessertostar är i allmänhet är fettrika. Undantag förekommer t.ex. vissa camembert.
Andra världskriget påverkade konsumtionsmönstret i Sverige mot magra hårdostar. 1940 infördes förbud mot tillverkning av ost med en fetthalt över 30% av torrsubstansen (torrsubstans 30+ = 17 %+ fett i färdig ost). Detta förbud upphörde inte förrän 1949 då man åter kunde tillverka helfet ost. Men svenskarna hade då lärt sig att uppskatta mager ost, något som märks än idag. Läs mer > Mager osthistoria (länk nedan).
Magra svenska hårdostar t.ex.:
Magra svenska färskostar t.ex.:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12